Afbeelding
Cliënten en begeleiding. Van links naar rechts: Sabine, Susan, Ingrid Kate, Rana, kok Richard den Ouden, Rowin, Ingrid de Groot en Joran. In de door Michiel bestuurde bakfiets zit Juliano. (Foto: Rodi Media/JB)

Eetcafé De Andere Oever viert het 10-jarig bestaan met wisselend jubileummenu

PURMEREND - Eetcafé De Andere Oever is een bijzondere eetgelegenheid. Het leerwerkbedrijf voor mensen met een arbeidsbeperking is onderdeel van Odion, de zorginstelling voor mensen met een beperking in Waterland, Kennemerland en Zaanstreek. Dezer dagen viert De Andere Oever het 10-jarig bestaan. Ondanks dat er in deze Coronaperiode aangepaste maatregelen van kracht zijn aanleiding genoeg om met de begeleidsters Ingrid Kate en Ingrid de Groot terug te blikken en vooruit te kijken.

"De mensen leven op, ontplooien zich geweldig en komen elke dag met een glimlach binnen"

Het restaurant is een volwaardige leerwerkplek voor een assistent horecamedewerker. Onder professionele begeleiding en in een echt restaurant leren medewerkers vanaf 18 jaar alle kneepjes van het horecavak. Werken in De Andere Oever is divers en afwisselend, waarbij de keuze ligt tussen assisteren in de keuken en het bedienen van de gasten. Het leren van deze vaardigheden is erop gericht zichzelf te ontwikkelen in de horeca en eventueel door te stromen naar werken onder begeleiding binnen een regulier bedrijf of een betaalde baan. Er is altijd een kok, een gastvrouw/ gastheer en begeleiding aanwezig die het leerproces ondersteunt. Om te werken bij De Andere Oever heb je een Wlz of een Wmo (begeleiding groep) indicatie nodig.

Gedrevenheid

Onmiddellijk bij binnenkomst ervaar je het plezier van zowel medewerkers als cliënten. De gedrevenheid is groot en er bestaat niets mooier om te zien dat hier mensen aan het werk zijn die uniek zijn in hun puurheid. 'What you see is what you get' is van toepassing op de werknemers van De Andere Oever. Dit tot grote vreugde van Ingrid Kate, sinds drie jaar werkzaam in het eetcafé en afkomstig vanuit de horeca, en haar collega Ingrid de Groot, die tien jaar ervaring heeft en een zorgachtergrond heeft. In eerste instantie denk je te maken te hebben met twee tegenpolen, maar juist de combinatie horeca/zorg werpt zijn vruchten af in het eetcafé.

"De mensen leven hier op, ontplooien zich op een geweldige manier en komen elke dag met een glimlach binnen en gaan aan het einde van de dienst met dezelfde glimlach naar huis. Het is mooi om onderdeel te zijn van zo'n proces", zegt Ingrid de Groot. Haar collega vult aan met: "Je ziet dat sommigen eerst nog wel enigszins terughoudend zijn, maar na verloop van tijd steeds meer durven en doen. Ze vinden het bijvoorbeeld eerst eng om aan tafel te gaan bedienen, maar als ze een keertje over die drempel zijn hebben ze de smaak te pakken. Gaandeweg ontdekken we ook de kwaliteiten van de mensen en dat proberen we te enthousiasmeren en te stimuleren."

Betaalde baan

De meeste cliënten werken zo'n 5 jaar bij De Andere Oever. Ingrid Kate: "Het gebeurt wel dat cliënten doorstromen naar een betaalde baan bij een ander restaurant. Bijvoorbeeld naar Van der Valk. Dat maakt het voor hen extra spannend en interessant."

Naar aanleiding van Corona is het eetcafé lange tijd gesloten geweest. Sinds enkele maanden gelden beperkende maatregelen. Ingrid de Groot: "Normaal gesproken kunnen we verjaardags- en , huwelijksfeesten, jubilea en andere bijeenkomsten hebben voor 60 personen, nu mogen we maximaal 30 mensen toelaten. Ik ben ook eerlijk gezegd best wel bang dat we straks opnieuw dicht moeten. Aanvankelijk was het ook de bedoeling om naar aanleiding van ons jubileum een groot feest te organiseren. Helaas gaat dat ook niet door."

De Andere Oever presenteert maandelijks een nieuw menu, in deze periode omgedoopt tot jubileummenu, voor een zachte prijs. "We krijgen heel leuke reacties op de menu's. Ook dat stimuleert de cliënten want zij horen dat aan tafel en delen dit in de keuken waar onze koks Erik Smit en Richard den Ouden de leiding hebben", zegt Ingrid Kate. De beide Ingrids worden overigens terzijde gestaan door Liesbeth van Veen en Evelien de Groot.

Ervan uitgaande dat Corona niet opnieuw roet in het eten gooit, staan de komende periode de volgende extra activiteiten op de kalender: 17 oktober high wine, 6 november een wildavond, 5 december Sinterklaasbrunch en op 12 december een high tea. De Andere Oever is van zins om de gasten ook beide kerstdagen te laten genieten. Op 25 december is er een luxe kerstlunch, een dag later een brunch.

Voor meer informatie kijk op www.andereoever.nl