Afbeelding
Fragment uit The Cave. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende dagen vertoond in 't Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmeraryn).

Vrijdag 2 oktober The cave van regisseur Feras Fayyad, Syrië / Duitsland / Qatar / Verenigde Staten, 2019, 107’.                

De voor een Oscar genomineerde regisseur Feras Fayyad (‘Last men in Aleppo’) keert terug naar zijn thuisland Syrië om een toegewijd team van vrouwelijke dokters te volgen dat onvermoeibaar gewonden verzorgt in een ondergronds ziekenhuis. Het ziekenhuis dat bekend staat als “De Grot” biedt hoop en veiligheid aan de belegerde burgers.

Aan het hoofd staat de jonge kinderarts Amani, die samen met haar collega’s Samaher en dokter Alaa zij aan zij werkt met mannelijke collega’s. Het is een situatie die ondenkbaar is in de bovengrondse, onderdrukkende patriarchale wereld. Een opgewonden man in het ziekenhuis weigert dan ook om met Amani te praten omdat vrouwen thuis horen te zijn. Het team heeft te maken met dagelijkse bombardementen, een chronisch tekort aan medicijnen en voedsel en de voortdurende dreiging van chemische aanvallen.

De documentaire ‘The cave’ is op IDFA, het Internationale Documentaire Festival in Amsterdam, door het publiek beoordeeld met een 9.6!

Dinsdagmiddag en -avond 6 oktober Ze noemen me Baboe van Sandra Beerens, Nederland, 2019, 78’.

Deze film wordt gepresenteerd in samenwerking met het Purmerends Museum in het kader van de tentoonstelling 'De vergeten oorlog. Indische verhalen.' In het Nederlands-Indië van de jaren dertig gaat de Javaanse Alima als kindermeisje (baboe) in dienst bij een Nederlands gezin. Haar aangrijpende relaas, in ‘Ze noemen me Baboe’ op melancholieke toon voorgedragen door actrice Denise Aznam, is letterlijk het verhaal van velen. Regisseur Sandra Beerends sprak talrijke baboes, nabestaanden en Nederlanders die als kind een baboe hadden, en stelde uit die gesprekken de getuigenis van Alima samen.

In de publieks-top-10 van het documentairefestival IDFA prijkt ‘Ze noemen me baboe’ op de vierde plaats. En werd daarmee de hoogst gewaardeerde Nederlandse film van het festival.

De middagvoorstelling begint om 13.30 uur, de avondvoorstelling om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). In verband met de Coronamaatregelen is reserveren voor deze film verplicht, dit kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden.


Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Afbeelding