Bep (links) en Tine.
Bep (links) en Tine. (Foto: aangeleverd)

“Van de gesprekken word ik blij"

PURMEREND - Bep is 68 jaar en Tine 27 jaar. Zij bellen beide mantelzorgers op om te horen hoe het met ze gaat. Zij doen dat voor RSWP in samenwerking met de gemeente Purmerend.

Bep, een vlotte energieke zestiger, wil graag iets betekenen voor een ander en haalt veel voldoening uit de gesprekken die zij voert. Deze gesprekken doet zij in principe aan de hand van een vragenlijst. Door haar uitstekende communicatieve vaardigheden die zij in de loop van de jaren heeft ontwikkeld komen de verhalen los. Positieve maar ook schrijnende verhalen over het wel en wee als je langdurig voor iemand moet zorgen.

Tine meldde zich als vrijwilliger aan om ervaring op te doen op het gebied van welzijn. Ze is bezig is met een opleiding tot Wmo-consulent. Jonge mantelzorgers praten graag met haar. Ze vertellen dat het fijn is om voor je vader, moeder of broer, zus te zorgen. Maar dat het ook weleens lastig is omdat het je eigen ontwikkeling in de weg kan staan.

Meedenken

Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om een luisterend oor te bieden maar ook om de mantelzorgers te kunnen ondersteunen en mee te denken in mogelijkheden waar de mantelzorger zelf niet aan denkt. Bijvoorbeeld om mantelzorgers te wijzen op de mogelijkheden die de Wmo heeft. Of onder de aandacht te brengen dat RSWP diverse vrijwilligers heeft die boodschappen willen doen, mee naar het ziekenhuis kunnen of een wandeling gaan maken om zo de mantelzorger te ontlasten.

Wil jij ook iets voor een ander betekenen en er zelf ook plezier aan beleven of vragen over onze dienstenverlening? Neem dan contact met ons op via het servicepunt RSWP Purmerend 0299 426364 of mail met Monique Spliet, mantelzorgconsulent Beemster: m.spliet@rswp.eu of Marianne de Wolf (jonge) mantelzorgconsulent: m.dewolf@rswp.eu