Echtpaar Van Baar voor een van de schilderijen van de heer Van Baar.
Echtpaar Van Baar voor een van de schilderijen van de heer Van Baar. (Foto: Rodi Media/IH)

Diamanten echtpaar in Overvest

ENKHUIZEN – Wim (84) en Thea (85) van Baar-Stokkermans zijn donderdag 30 juli zestig jaar getrouwd. Hoewel het paar gelukkig gehuwd is, leek dat niet vanzelfsprekend, zegt Wim gekscherend. “Tijdens ons ja-woord in de kerk was er een knetterende donderslag. Ik dacht bij mezelf: als dat een voorteken is, dan is het niet best.”

Donderslag bij huwelijksceremonie

Ze ontmoetten elkaar via hun wederzijdse ouders die bevriend met elkaar waren. Een bezoek aan circus Krone in Alkmaar was hun eerste ‘date’. Vijf kinderen en heel wat jubilea later ligt een groots feest nog steeds niet voor de hand. “Alle feestjes mislukken in de regel bij ons”, zegt Thea met een glimlach. “Als we niets organiseren dan roepen we het ook niet over ons af.”

Rond eerdere jubileummomenten was er altijd wel wat, vertelt ze. “Een van onze zonen kreeg een zwaar ongeluk met de brommer rond onze trouwdag. De andere zoon werd ongeneeslijk ziek. Onze trouwdag zelf moesten we al uitstellen omdat mijn schoonvader de dag voor onze bruiloft overleed.” Grote kans dat één van de kinderen de dag niet ongemerkt voorbij laat gaan, zegt Wim. En dat is voor hem als oud-basisschooldirecteur van de Bangert (voorheen Pius X) in Andijk best lastig. Als bezig baasje, in zijn vrije tijd maakte hij tientallen schilderijen, is stil zitten beslist niet zijn ding. Wim: “Niet weten wat er gaat gebeuren, maakt ook onrustig.”

In Overvest hebben ze het goed naar hun zin. Huiselijk als ze zijn hebben ze weinig last gehad van de coronacrisis dit voorjaar en het gedwongen in isolement leven. Samen houden ze van luisteren naar de muziek van Bach, puzzelen en lezen. Gevraagd naar hun geheim van zestig jaar samen zeggen ze beiden: elkaar vrij laten. "Niet zo op elkaars lip zitten en leven en laten leven is heel belangrijk."