Emma Groen uit Bovenkarspel doet mee met finaledag.
Emma Groen uit Bovenkarspel doet mee met finaledag. (Foto: Aangeleverd)

Emma Groen straks bij Jeugdjournaal?

BOVENKARSPEL - Emma Groen (11) uit Bovenkarspel dringt komende zondag 19 april mee naar de hoofdprijs van de Jeugdjournaalwedstrijd. Zondag is de finaledag en Emma vindt het leuk als mensen haar steunen met berichtjes en likes via haar eigen YouTubekanaal.

Geen eindmusical voor groep achters

Tijdens de finaledag moet Emma opdrachten uitvoeren via videoverbinding. De opdrachten worden beoordeeld door een jury bestaande uit de winnaar van 2019, Rómeycia, Jeugdjournaal-verslaggever Noortje Deutekom en YouTuber KORTHOM. Aan het einde wordt de winnaar bekend gemaakt.

Als ze wint mag ze op pad met een Jeugdjournaal cameraploeg om een onderwerp naar keuze te verslaan. De reportage wordt uitgezonden op televisie.

Origineel

Emma werd samen met negen andere kinderen uitgekozen uit bijna vierhonderd inzendingen. De wedstrijd draait om het laten zien van je journalistieke talent. Emma maakte een item over de afgebrande molen Ceres. Op zich al bijzonder, omdat de meeste inzendingen corona gerelateerd waren. Emma: “Tegen mij werd ook gezegd je moet iets doen over het coronavirus, maar als iedereen daar voorgaat is dat niet origineel. Je hoort er veel over op het Jeugdjournaal, dus dat zijn we ook wel een beetje zat.”

Goed contact

Emma is gekozen omdat ze lef heeft voor de camera en goed contact maakt met de geïnterviewde, molenaar Joop Roersma die in het filmpje vertelt dat opbouw van de molen tussen de vier en zes ton gaat kosten. Het bij elkaar krijgen van dat geld kan wel twee jaar duren.


Aan het eind van het nieuwsitem neemt Emma met een corona-elleboogstootje afscheid van molenaar Joop.

Emma heeft al enige tv ervaring, vertelt ze. “Ik heb met mijn neefje meegedaan met de Beste Vrienden Quiz op NPO3.”

Dubbelpech

Emma zit in groep 8 van De Molenwiek en ziet dit jaar waarschijnlijk de eindmusical aan haar voorbij gaan. Dat is dubbelpech voor haar. “Acteren vind ik heel leuk om te doen. Later lijkt het me superleuk om dokter te worden of om te acteren of presenteren. Ik kan mezelf daarin kwijt en ik vind het heel leuk om goed over te komen, mensen blij te maken en als ze aandachtig naar je luisteren.”

Angst om te presenteren heeft ze niet, zegt ze. “Ik zit op zang en pianoles. Eén keer in de maand hebben we een uitvoering vanuit de muziekschool. Dat vind ik heel leuk om te doen.”