Afbeelding
In de aula deden de leerlingen er nog een schepje bovenop. (Foto: Han Giskes)

Prachtig afscheid voor juf Martha

Vervolg voorpagina

"Ik heb nooit echte problemen gehad, maar het is uiteraard weleens voorgekomen dat er wat speelde. Dat loste ik dan met humor op. Dat werkte altijd. Collega's van mij hebben zich weleens afgevraagd hoe het kwam dat ik bepaalde dingen gewoon kon zeggen tegen ouders of leerlingen. Maar daar ben ik nooit van onder de indruk geweest", zegt ze lachend.


Als we haar vragen naar het hoogtepunt in bijna 41 jaar als kleuterjuf hoef ze niet lang na te denken. "Ik ben echt maar één keer ziek thuis gebleven en dat kwam ook nog doordat ik na een val zeven ribben had gebroken. Ik moest gedwongen thuis blijven, maar ik baalde daar zo van. Want ik had me voorgenomen om me tot mijn afscheid nooit ziek te melden."


Als ze al over dieptepunten kan spreken deden deze zich voor in Amsterdam. "Ik kreeg ooit op een school in de hoerenbuurt door een van de ouders een pistool op mijn hoofd gedrukt. Hoe gek het ook klinkt, maar ik kan me herinneren dat ik daar in die tijd niet eens zo van onder de indruk was. Dat zou nu wel anders zijn. En op dezelfde school vond ik op een ochtend een kindje van ongeveer twee jaar in de zandbak. Bleek de avond ervoor de vader, moeder of allebei daar drugs te hebben gespoten. Vervolgens vergaten ze hun kind mee naar huis te nemen", vertelt Martha in geuren en kleuren.

Het onderwijs in Purmerend moet het vanaf nu doen zonder 'het instituut' juf Martha Mantel. Ze gaat genieten van een verdiend pensioen. Afgelopen vrijdag, op haar laatste dag, wilde ze naar de aard van het beestje toch nog zelf de regie bepalen, door een springkussen en een ijsboer voor de kinderen te regelen. Haar collega's stonden het regelen toe, maar bepaalden verder de laatste dag van Martha Mantel. En die heeft de hoofdpersoon, net als haar carrière, als om nooit te vergeten ervaren.