Beiaardier Frits Reynaert in de Zuidertoren.
Beiaardier Frits Reynaert in de Zuidertoren. (Foto: Peter Goedhart)

Enkhuizer Beiaardconcerten coronaproof

ENKHUIZEN - Het nieuwe beiaardconcertseizoen in Enkhuizen is aangebroken. Dit jaar geen beiaardiers uit het verre buitenland, maar wel iedere dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 uur een carillonconcert vanaf de Zuidertoren.

Toename aandacht voor carillon door corona

De anderhalve meter maatregel is best een domper, zegt Harry Groot, bestuurslid van de Enkhuizer Klokkenspel Vereniging (EKV). "Veel mensen kijken ernaar uit. Mensen zien het als een gezellig uitje met mooie muziek. Het is niet alleen een muzikaal, maar ook een sociaal gebeuren. Maar het is al mooi dat we de beiaardconcerten door kunnen laten gaan. In Hoorn hebben ze er bijvoorbeeld voor gekozen om het programma te cancelen. We richten dit jaar geen luistertuin in en zetten geen stoelen klaar. Ook schenken we geen koffie of thee en de torenhal blijft dicht, waar we altijd een groot scherm hebben waarop je de beiaardier kunt zien. We hebben geen programmaboekjes en er is ook geen meet and greet achteraf. Heel jammer allemaal. Ook de beiaardiers waardeerden het sfeertje bij ons."

Avondwandeling

Voorzitter EKV Johan Engels: "We moeten de coronaregels goed naleven. We hadden het graag anders gewild, maar we kunnen geen enkel risico nemen. Mensen kunnen vanaf hun terras, balkon of in de tuin de concerten beluisteren. Je kunt zelfs vanuit je auto, bijvoorbeeld op het Boschplein, naar de beiaardconcerten luisteren. Een avondwandeling in de buurt van de toren tijdens het concert kan ook."

Eigen stoeltje

Harry: "We horen wel van mensen dat ze zelf een eigen stoeltje neerzetten. We gaan erbij zitten voor de gezelligheid, zeggen zei. Dat snap ik wel. Als iedereen daarbij maar wel de anderhalve meter in acht neemt."

De geplande gastbeiaardiers uit Oekraïne, Polen en Spanje hoopt de vereniging volgend jaar alsnog te kunnen verwelkomen. In plaats daarvan zijn gasten uit Nederland en België uitgenodigd. Zie verderop in deze krant het programma van de komende maanden.

Mensen zoeken verlichting

Hoop en troost

De aandacht voor beiaardconcerten is door corona enorm toegenomen, zegt beiaardier Frits Reynaert."Er is veel aandacht voor het carillon in deze coronatijd. In deze zware tijden zoeken mensen toch verlichting. Regelmatig speel ik een hoop en troost-programma met herkenbare liedjes als We shall overcome, Mag ik dan bij jou en We zullen doorgaan. Mensen raken daardoor ontroerd en spreken dat ook uit. Ik ontvang veel berichtjes dat mensen het zeer waarderen dat er iedere week op het carillon wordt gespeeld."

Ramses Shaffy

25 augustus speelt Frits Reynaert verzoeknummers. Nu al kan hij melden dat daar zeker een nummer van Ramses Shaffy bij zit.


Hemony carillons

De zeventiende eeuwse gebroeders Francois en Pieter Hemony waren de beroemdste klokkengieters in Nederland in hun tijd. Zij waren als eersten in staat een welluidende klokkenreeks samen te stellen.

Hun carillons worden ook wel de 'Rolls-Royce' van de klokken genoemd. De rijkdom in de Gouden Eeuw stelde de gemeente Enkhuizen in staat om tweemaal een kostbaar Hemony carillon aan te schaffen.

In 1648 kreeg de Zuiderkerktoren een Hemony carillon. De Drommedaris werd in 1648 opgehoogd en geschikt gemaakt voor de plaatsing van het tweede Hemony carillon in 1677.