Camera's in het stationsgebied Enkhuizen tegen diefstal en vernieling.
Camera's in het stationsgebied Enkhuizen tegen diefstal en vernieling. (Foto: Rodi Media/IH)

Cameratoezicht stations Bovenkarspel, Hoogkarspel en Enkhuizen

SED-REGIO - De NS-stations Bovenkarspel-Grootebroek en Hoogkarspel worden voorzien van cameratoezicht. Dit hebben burgemeester Ronald Wortelboer van Stede Broec en Michiel Pijl van Drechterland besloten. Eerder was al bekend dat station Enkhuizen camera’s krijgt.

Met enige regelmaat vinden er vernielingen en fietsendiefstallen plaats en wordt overlast ervaren rondom de stations. Dit is de aanleiding om camera's in de stationsgebieden te plaatsen. Het cameratoezicht is in eerste instantie voor een half jaar, waarna de burgemeesters een besluit nemen over verlenging. De gemeenten hopen dat de camera’s preventief werken. De bedoeling van het cameratoezicht is om te helpen bij de opsporing bij diefstal of vernieling. De camera’s zijn aanvullend op het toezicht door de BOA’s van de gemeente en de politie. In zowel Bovenkarspel als Hoogkarspel komen drie camera’s. De verwachting is dat de camera’s er binnen twee maanden hangen. Deze tijd is nodig vanwege levertijden en noodzakelijke aanpassingen aan de stroomvoorzieningen. Het cameratoezicht zal middels borden kenbaar worden gemaakt. De camerabeelden kunnen worden uitgelezen bij de cameracentrale van de politie in Alkmaar. De gemeenteraden van Stede Broec en Drechterland hebben hun burgemeester de bevoegdheid gegeven om camera’s te plaatsen via de Algemeen Plaatselijke Verordening. Cameratoezicht is een vergaande maatregel die niet zomaar wordt genomen. Zowel de politie als het OM hebben positief geadviseerd om camera’s bij de stations te plaatsen.

Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen had al besloten om in haar stationsgebied camera’s te plaatsen tegen diefstal en vernielingen. In Enkhuizen zijn de camera's ook bedoeld als wapen tegen drugshandel. Ook hier duurt het nog enkel maanden voordat de camera's er hangen.

Bewakingscamera.