Enkhuizer actievoerders vormen hart voor alleenstaande vluchtelingenkinderen
Enkhuizer actievoerders vormen hart voor alleenstaande vluchtelingenkinderen (Foto: Aangeleverd)

Gemeente steunt warme oproep voor vluchtelingenkinderen

ENKHUIZEN - Enkhuizen heeft zich aangesloten bij 120 andere gemeenten in Nederland die het kabinet oproept om in Nederland 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen. "Woensdag heeft de gemeenteraad van Enkhuizen de motie aangenomen waarin het college van B en W wordt verzocht om het kabinet op te roepen solidair te zijn met elf andere lidstaten van de EU", zegt Ad Verhage van de Enkhuizer initiatiefgroep.

Intentie opvang alleenstaande vluchtelingkinderen

De motie was ingediend door SP, CDA en Nieuw Enkhuizen en is aangenomen met algemene stemmen. De oproep aan het kabinet moet ertoe leiden dat Nederland gehoor geeft aan het verzoek van Griekenland om een deel van de alleenstaande vluchtenlingenkinderen uit de kampen over te nemen.

Onderdeel van de motie is dat de gemeente Enkhuizen de intentie uitspreekt een aantal kinderen in Enkhuizen op te vangen als het zover is.

Wat gaat het kosten?

Er waren wel vragen bij de motie, aldus Ad Verhage van de Enkhuizer initiatiefgroep. "Er waren vragen over gezinshereniging als ouders toch gevonden worden. Ook wij hebben vragen, zoals: wat gebeurt er als er een beroep wordt gedaan op Enkhuizen om een aantal kinderen op te nemen? Welke kinderen zijn het? In welke leeftijd? Hoe doen we het met de kosten?"

Bereidheid

"Allemaal vragen waar we nu nog geen antwoord op hebben en nu nog ook nog niet nodig is, maar straks wel. De bereidheid uitspreken door Nederland is nu het allerbelangrijkste voordat deze kinderen nog meer beschadigd raken!"

Nu is landelijke politiek aan zet

Succesje in Enkhuizen

De Enkhuizer initiatiefgroep heeft aangeboden graag in overleg te treden als het zover is om te kijken welke hulp er geboden kan worden. "Wij danken iedereen van ganser HART(e) voor de steun die verleend is. Samen hebben we dit succesje in Enkhuizen bereikt. Nu is de landelijke politiek aan zet."

Het initiatief voor de oproep tot solidariteit met alleenstaande vluchtelingenkinderen in de kampen in Griekenland wordt ook wel de Coalition of Willing genoemd.

De vier initiatiefnemers behaalden in recordtijd succes met hun actie.