Kinderboek 'verstopt' bij de geitjes op het Landje van Top.
Kinderboek 'verstopt' bij de geitjes op het Landje van Top.

Kinderzwerfboek bij de 'geitjes'

ENKHUIZEN - Soms vind je een kinderboek zomaar ergens in de publieke ruimte. Dit weekend lag een boek van Mees Kees van kinderboekenschrijver Mirjam Oldenhave bij de geitjes, het beeld van Jan van Velzen dat een duobeeld vormt met schilder Paulus Potter op het Landje van Top.

Kinderzwerfboek is een project van Kinderhulp. Kinderzwerfboeken kom je overal tegen, in het hele land. Met deze 'mini-bibliotheekjes' biedt Kinderhulp kinderen de mogelijkheid om leuke boeken mee naar huis te nemen en te lezen. Hierna kunnen zij het betreffende boek laten zwerven zodat andere kinderen hetzelfde boek ook kunnen lezen.

Kinderhulp doet dit omdat lezen heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind is. Zeventien procent van de kinderen verlaat het basisonderwijs met een taalachterstand, aldus Kinderhulp. Dit komt deels omdat er thuis geen boeken zijn. En daar wil Kinderhulp actief iets in betekenen. Want kinderen die opgroeien met boeken in hun omgeving gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Bovendien stimuleren boeken tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben de kinderen later meer kans op een goede toekomst.

Welk gelukkig kind gaat met dit boek naar huis?