Afbeelding
(De burgemeester nam het eerste exemplaar in ontvangst van samensteller Alex Vallentgoed. (Foto: Han Giskes))

'De Mummie van Purmerend'

PURMEREND - Onder auspiciën van de Stichting Behoud en Herstel van de Oude Begraafplaats Purmerend (SBOB) is het boek ‘De Mummie van Purmerend’ verschenen. Burgemeester Bijl nam het eerste exemplaar in ontvangst van Alex Vallentgoed, de voorzitter van SBOB en tevens samensteller van het boek. Het boek is in de tweede week van september te koop.

Verscholen tussen hoge bomen aan het einde van de Nieuwstraat ligt de Oude Begraafplaats. De dodenakker bestaat al sinds 1664 en is een oase van rust in de bruisende binnenstad. Sinds het begin van deze eeuw doen de ‘echte Purmerenders’ Jan Kramer en Alex Vallentgoed onderzoek naar dit monument en haar bewoners.

Boekje van Alex Vallentgoed volgende week verkrijgbaar

Samen met een groep vrijwilligers onderhouden zij de begraafplaats. Onkruid wieden, grasmaaien, snoeien, grafstenen restaureren enzovoorts. En hoewel er sedert 1960 geen begrafenissen meer plaatshebben, ziet de begraafplaats er uit alsof er nog dagelijks mensen hun laatste rustplaats vinden. In het boek beschrijft Vallentgoed niet alleen de historie van de begraafplaats maar ook – en dat maakt het boek des te interessanter – de opmerkelijke verhalen achter de overledenen. Wie waren zij, wat deden ze en wat maakt dat zij niet vergeten mogen worden?


Tijdens de Open Monumentendagen, op 12 en 13 september, is er in het Purmerends Museum een korte film te zien over de begraafplaats. Het boek ‘De Mummie van Purmerend’ is vanaf dat weekend verkrijgbaar. Een heuse aanrader. Vanzelfsprekend is de Begraafplaats ook op werkdagen open en te bezoeken.