Afbeelding
(Dick Butter. (Foto: aangeleverd))

“Dankzij onderzoek heb ik een goede kans om te overleven”

REGIO - Bestuurslid Manja van der Weit van Fight Cancer Purmerend-Beemster ging in gesprek met Dick Butter (66). Dick is wethouder van Beemster en is dit jaar behandeld voor darmkanker. Een gesprek over de impact van kanker en het belang van onderzoek en dus geld daarvoor. Aanleiding voor het gesprek is de Walk to Fight Cancer Purmerend-Beemster, op zaterdag 5 september. Dick wandelt de route van 10 kilometer.

“Waarom doe je mee aan de Walk tot Fight Cancer? “Ik zag dat jij zaterdag 4 juli in aanwezigheid van burgemeester Karen Heerschop van Beemster met burgemeester Don Bijl van Purmerend ging zwemmen in het Noordhollands kanaal. Dat heb ik op Facebook gevolgd en ik vond dat heel belangrijk. Ik heb zelf kanker en ben een paar keer geopereerd. Door onderzoek kunnen ze dit nu allemaal doen. Wetenschappelijk onderzoek is cruciaal, is de basis, dat moet echt veel worden gedaan. Want ik ben ervan overtuigd dat dat uiteindelijk leidt tot een oplossing. De wetenschap is nu al vrij ver, maar dat moet nog worden verfijnd, er zijn zo veel verschillende soorten kanker. Voor dat onderzoek is geld nodig en dat is de reden dat ik meeloop. Het geeft mij en mijn partner ook de mogelijkheid om iets te doen. Ik ben een fervent wandelaar en verder trok het mij als wethouder van Beemster ook dat het een wandeling is door Purmerend en Beemster.”

Iemand vertelde mij dat je kanker niet alleen hebt, maar met je hele gezin. Herken je dat? “Jazeker, het heeft een enorme impact als je deze diagnose krijgt. Je hoort de arts vertellen dat je darmkanker hebt, dat voelt echt als een klap in je gezicht. Ook voor je partner heeft alles wat je samen in de loop der jaren meemaakt heel grote impact. De gedachte hoe lang heb ik nog schiet gelijk door je hoofd, die komt binnen als een bommenwerper. Misschien was het voor mijn partner nog wel moeilijker, mij overkwam het, ik was daar wat gelaten onder. Maar voor haar en ook voor mijn kinderen was het heel zwaar.”

De door de kanker drastisch gewijzigde persoonlijke situatie heeft volgens Dick verstrekkende gevolgen. “Je gaat ook anders, bewuster leven na de diagnose. Andere zaken worden belangrijker. Je werk is dan minder belangrijk. Ik kreeg iedere drie weken een chemokuur, steeds leefden we toe naar die rustweek tussen de sessies. Dan plande ik iets leuks, even weg of zo."

Lees verder op pagina 5

Afbeelding
Afbeelding