Afbeelding
Het monument langs de Jaagweg. Foto: aangeleverd)

Fietsen langs oorlogsverleden

PURMEREND - Zondag 30 augustus is er een fietstocht langs het oorlogsverleden van Purmerend. De rit staat onder leiding van de gidsen Dick Blokker en Henk Meines en voert langs verschillende monumenten en plekken. Het vertrek is om 13.30 uur vanaf de VVV-museumwinkel aan de Peperstraat.

Eerst wordt het monument op de Kaasmarkt bezocht. Dan richting Neck waar de deelnemers stilstaan bij het onderduikadres Kanaaldijk 53, de boerderij van Piet Kramer en het Pieter Slooten monument. Terug naar Purmerend langs de Stolpersteine van de familie Swart op de Thorbeckekade en dan naar het monument op de Jaagweg en langs de voormalige hbs.

Wherebom

Door de tunnel onder de Verzetslaan naar de Westerweg waar we stilstaan bij 5 boerderijen waar onderduikers en de KP waren gevestigd en het monument vóór de Purmerkerk. Naar de begraafplaats aan de Purmerweg met de oorlogsgraven op het Erehof. Tot slot naar de plek van de Wherebom en villa Houtheuvel aan de Purmersteenweg.

De tocht duurt circa 2 uur (ongeveer 15 kilometer). Deelname € 4,-. Opgeven uiterlijk vrijdag 28 augustus voor 15.00 uur bij de VVV-museumwinkel, tel. 0299 207022. Een mail sturen ka ook naar wandelingen@purmerendsmuseum.nl