Afbeelding
Sfeervolle omgeving dankzij de MHU. (Foto: aangeleverd)

Erkenning voor palliatieve zorg

ZAANDAM - Karin Eikenaar, palliatief consulent en initiatiefneemster van de Mobiele Hospice Unit (MHU) in het Zaans Medisch Centrum kreeg een week geleden een leuke verrassing. Niet alleen was ze, zonder het te weten, door haar leidinggevende Josselyn Oldewarris in maart genomineerd voor de prestigieuze internationale Kate Granger Award voor compassionate care, ze bleek zelfs al te zijn doorgedrongen tot de finale.

“Als iemand deze award verdient, dan is het Karin”, zegt Josselyn, hoofd Zorg oncologie, polikliniek en dialyse. ”Niet alleen voor de Mobiele Hospice Unit maar voor alles wat zij doet voor het TOPZ (team ondersteuning palliatieve zorg). Zij is bij uitstek een voorbeeld van compassionate care.”

Award

De Award is in 2014 in het leven geroepen door de inmiddels overleden Engelse arts Kate Granger. Zij verbaasde zich, toen ze zelf patiënt werd, over de arts die haar slecht nieuws bracht maar niet de moeite nam om zich even voor te stellen. Vanaf dat moment maakte ze werk van compassionate care, de zachte kant van de zorg, onder andere met de succcesvolle campagne ‘#hellomynameis’. Voor de Award kunnen initiatieven en innovaties van verpleegkundigen op het gebied van compassionate care worden genomineerd.

Karin geeft aan dat zij beduusd was van het telefoontje. “Zoiets verwacht je natuurlijk helemaal niet. De prijs is niet eens het belangrijkste voor mij. Het is meer de uiting van heel grote waardering van het ziekenhuis voor wat ik doe en het belang van ons team voor kwalitatieve palliatieve zorg.”

Waardering

Dat was ook deels de intentie van Josselyn. “Om Karin te laten zien hoe wij haar waarderen als palliatief consulent. Ze is zo bescheiden dat ze alles wat ze doet en organiseert buiten zichzelf kan leggen. Daarom is het belangrijk voor haar te weten dat wij haar zien en dat ze veel meer doet dan ze denkt. Daarnaast is dit een kans om te laten zien wat wij in huis hebben. En dat een ziekenhuis ook in de aanvullende zorg heel veel kan betekenen. Palliatieve zorg hoort bij het totale pakket aan zorg dat je biedt.”

“Onlangs was er een jonge vrouw opgenomen in het ZMC. We hebben met elkaar, binnen het ZMC, het mogelijk gemaakt dat mevrouw bij ons in het ziekenhuis kon trouwen. Via de stichting Ambulance Wens, is het mogelijk gemaakt dat mevrouw haar moeder (die in het OLVG lag opgenomen lag), bij de trouwerij aanwezig kon zijn. Dit alles was binnen een dag geregeld. Het is mooi om dingen die bijna onmogelijk lijken, toch te kunnen realiseren.”

“Daarnaast is het belangrijk om iets in te richten waardoor mensen op een andere manier dat laatste stukje kunnen beleven.” Met de producten in de Mobiele Hospice Unit kan de standaard ziekenhuiskamer in korte tijd worden veranderd in een warme, sfeervolle en huiselijke omgeving. Inmiddels is er dankzij een donatie van het Associatie Uitvaart Fonds een tweede MHU gerealiseerd. “Ook hebben we van Roparun twee koppelbedden gekregen waarmee je van een ziekenhuisbed een tweepersoonsbed kunt maken”, vertelt Karin. “Zo kunnen mensen op het eind ook fysiek nog bij elkaar kunnen zijn.

Of ze wint of niet, dat ze bij de finalisten zit is al heel wat. De prijsuitreiking op 10 september zal dit jaar een digitaal event zijn. Om Amerikaanse tijd, 6 uur in de ochtend. Maar dat maakt niet uit. Karin, Josselyn en ongetwijfeld veel collega’s zullen dan klaar zitten voor het scherm en er hun eigen kleine feestje van maken.

Afbeelding