Afbeelding
(Foto: Rodi Media/NV)

Halve Maen terug in Volendam

VOLENDAM - Na twee maanden van afwezigheid is het schip de Halve Maen vorige week teruggekeerd in de haven van Volendam. Het museumschip is een replica van het schip waarmee Henry Hudson in 1609 Manhattan ontdekte wat aanleiding gaf tot het stichten van de Nederlandse kolonie Nieuw Nederland (het huidige New York). Het schip vormt een onderdeel van het Volendamse havengezicht, net als schepen van precies dezelfde afmeting die vanaf deze rede handelden van Archangel tot de Levant in 1610.

Door de huidige Corona-maatregelen geldt bij de bezichtigingen een beperkt aantal (momenteel 25) bezoekers per tijdslot. Tijdens de bezichtiging maak je kennis met verschillende stations op het schip. De achterkamer, de kaapstander, het overloop dek en de bak waar het eten werd bereid. Er zijn vrijwilligers aanwezig die het leven op het schip van vroeger smakelijk opdissen, met de nodige spannende en leerzame verhalen.

Er zijn schepen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. De Halve Maen is daar één van. Maar voor Henry Hudson ermee naar het huidige Amerika voer, waar de Halve Maen voor de inheemse bevolking het eerste schip was dat ze ooit zagen (en duidden als een monster), diende het als vrachtschip voor de belangrijke bulkgoederenhandel. En als echt handelsschip was hij lang actief in inter-Aziatische handel om met zilveren realen peper te kopen.

De Halve Maen is een tijdcapsule van Nederlands maritieme scheepsbouw en scheepsvaartkunde. Een schip vol verhalen dus.

Meer informatie en reserveren: www.halvemaen.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding