Klaartje en Eise komen graag in actie voor het Rode Kruis.
Klaartje en Eise komen graag in actie voor het Rode Kruis. (Foto: Nick Boersen)

Vindingrijke actie voor collecte Rode Kruis

PURMEREND - Dit jaar geen collectebus van het Rode Kruis langs de deuren in Nederland. De coronacrisis maakt het onmogelijk voor de organisatie om huis-aan-huis te collecteren. De collecteweek gaat wel door, maar dan veelal digitaal. Dat weerhoudt de jonge collectanten Klaartje (8 jaar) en haar broertje Eise (5 jaar), er niet van om in actie te komen. Ze maakten een persoonlijke flyer om aandacht te vragen voor de collecteweek.

Volgende week is de collecteweek van het Rode Kruis. Vorig jaar gingen nog meer dan 16.000 collectanten op pad, ook in Purmerend. In de Weidevenne gingen Klaartje (8 jaar) en haar broertje Eise (5 jaar) met hun moeder langs de deuren. De kinderen vonden het heel leuk om te doen, vooral als ze van de mensen zelf het geld in de bus mochten doen. Toen hun opa laatst een app stuurde naar hun moeder met de vraag een bijdrage te doen voor een ander goed doel, ging er bij Klaartje een belletje rinkelen. ‘Dat zou wel eens kunnen betekenen dat ik óók niet voor het Rode Kruis bij de mensen langs zou kunnen!’ Zo vertelt Klaartje: ”Iedereen zit steeds aan het geld, en dat is vies, en het is te dichtbij, de mensen hebben er een te korte arm voor om het in de bus te doen, net als ik”.

Eigen gemaakte flyer

Maar Klaartje heeft plannen genoeg en aan inzet geen gebrek. Dus maakte ze, samen met haar broertje, een mooie tekening met daarop vijf keer het woord HELP en het woord ALSJEBLIEFT. Uiteraard mocht het logo van het Rode Kruis niet ontbreken. Van deze tekening zijn een aantal flyers gedrukt die Klaartje en Eise, samen met hun moeder, bij hun school en in de straat gaan uitdelen en aan lantaarnpalen willen hangen. Er is natuurlijk ook een flyer voor de buren, die vorig jaar wat extra’s in de collectebus hadden gedaan en daarmee de titel de ‘liefste buren van de hele wereld’ verdienden, aldus Klaartje. Waarom ze dit doen? Klaartje en Eise vinden het geweldig dat het Rode Kruis zoveel dingen doet voor mensen die hulp nodig hebben en ook heeft geholpen bij het inzamelen van spullen die nodig waren zoals bijvoorbeeld mondkapjes.

Lokale hulp

De opbrengsten van de collecte komen allemaal ten goede aan het lokale werk van het Rode Kruis. In Zaanstreek-Waterland heeft het Rode Kruis veel hulp verleend tijdens de coronapandemie. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van COVID-19-besmette- en verdachte patiënten en de ondersteuning bij tijdelijke huisartsenposten in Purmerend en Koog aan de Zaan. Werk wat normaal gesproken door het zorgpersoneel wordt gedaan maar die nu elders nodig waren. De vrijwilligers van het Rode Kruis komen daarbij van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in actie. Nu de extra huisartsenposten niet meer nodig zijn, worden er Rode Kruis-vrijwilligers ingezet bij de ingang van het Dijklander Ziekenhuis. Ook wordt geholpen bij een dagbesteding op een zorgboerderij, bij de voedselbank in Zaandam en er worden vrijwilligers ingezet voor hulp aan mensen die thuis zitten en niets kunnen. De opbrengsten van de collecte is hard nodig om dit soort hulp te kunnen blijven geven.


Wat Klaartje en Eise betreft: zij hopen dat hun tekening bij zal dragen aan veel donaties voor het Rode Kruis.

Bijdragen?

Doneren kan door een bedrag over te maken op NL28RABO0153137622 of via de QR-code op www.rodekruis.nl/zaanstreek-waterland/collecte.