Bart Tishauser, een van de leden van Vrienden voor Purmerend, overhandigt de tonnetjes haring aan  Marianne Kerkhoven (links) en Nicole de Voer van Middlwijck.
Bart Tishauser, een van de leden van Vrienden voor Purmerend, overhandigt de tonnetjes haring aan Marianne Kerkhoven (links) en Nicole de Voer van Middlwijck. (Foto: Han Giskes)

Mals harinkie voor bewoners verzorgingshuizen Purmerend en Beemster

REGIO - De bewoners van zorginstellingen in Purmerend en Beemster hebben deze week optimaal genoten van een lekkere malse nieuwe haring. Deze kregen ze van de Vrienden voor Purmerend. De vrienden organiseren elk jaar enkele projecten waaronder, speciaal voor de ouderen, Haring on Tour.

Vanwege de coronamaatregelen moest de tour dit keer op een heel andere wijze. Geen begeleidende accordeonist en met alle bewoners dicht op elkaar genieten van het zeebanket, maar op de gebruikelijke anderhalve meter van elkaar. Maar wel genieten in optima forma.

Zoals gezegd organiseert de enthousiaste vriendenclub jaarlijks een Haring on Tour oftewel voorzien van honderden haringen een rondje langs de verzorgingshuizen. Om zo de ouderen in de centra te trakteren op een lekkere zoute haring. De geste wordt zeer op prijs gesteld.

Deze week werden tonnetjes met haringen gebracht naar de volgende verzorgingshuizen: Middelwijck (Middenbeemster), Jaap van Praag, Heel Europa, De Rusthoeve, Novawhere, Molwentocht, Zuidland, 10 Gemeenten en De Viervorst (Purmerend). In totaal ging het om maar liefst 1.000 haringen.

Door het jaar heen

Vrienden voor Purmerend laat zich door het jaar heen regelmatig zien. In het begin van de coronaperiode zette de organisatie op een ludieke manier alle hulpverleners in het zonnetje door ziekenhuismedewerkers, politiemensen, handhavers en ambulancebroeders een tasje met paasproducten aan te bieden. Zanger Jurko van Veenendaal zorgde met de vertolking van 'That's What Friends Are For' voor de slagroom op de taart.