Betrokken Enkhuizers richten actiecomité op.
Betrokken Enkhuizers richten actiecomité op. (Foto: Aangeleverd)

Enkhuizers bekommeren zich om kindvluchtelingen

ENKHUIZEN - De gemeente Enkhuizen moet het kabinet aansporen om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen op te nemen. Dat is de oproep van een groep inwoners die zich bekommert om het lot van de kinderen die zonder ouders en onder erbarmelijke omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen verblijven. Initiatiefnemer Ad Verhage: "Niemand die zich het lot van deze kinderen aantrekt. En wij vinden dat we niet langer kunnen toekijken. Enkhuizen moet wat doen."

In Enkhuizen tien kindvluchtelingen

Ad Verhage: "Alleenstaande kinderen hebben daar helemaal niets, ze zijn niet veilig en moeten zien te overleven. Onder deze omstandigheden hebben ze geen toekomst. Dat wil je niet. We moeten hen een goede toekomst wensen."

Het adhoc actiecomité bestaat naast Ad Verhage uit Wim Hink, Dieneke van Tongeren-Schuijt en Gérard Urselmann. Wim Hink is voorzitter van Kiwanis West-Friesland, een organisatie die zich inzet voor kwetsbare kinderen wereldwijd, en Dienke van Tongeren is voorzitter van het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen. Ook andere organiaties hebben zich inmiddels achter de oproep geschaard, zoals de Raad van Kerken Enkhuizen.

Ad: "Griekenland heeft de collega EU-landen verzocht om deze kinderen op te nemen. Verschillende landen hebben daar positief op gereageerd, maar Nederland heeft het tot op heden nog steeds af laten weten. Nederland vindt dat een structurele oplossing gevonden kan worden door geld toe te zeggen aan Griekenland. Maar dat is geen antwoord op onze vraag."

Elke dag telt

Ook volgens Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children zijn de kinderen niet veilig en kunnen zij niet wachten totdat er een meerjarenprogramma is opgezet. Een plan om in de toekomst de opvang op het vasteland voor een beperkt aantal kinderen te verbeteren, komt simpelweg jaren te laat. Artsen vertellen dat het door de coronacrisis nog gevaarlijker is geworden voor de kinderen in de kampen. Griekse hulporganisaties die ter plekke met vluchtelingenkinderen werken, stellen onomwonden: De kinderen moeten weg hier, elke dag telt, vertelt Ad.

Ad: "Wij willen graag dat de gemeente Enkhuizen het kabinet oproept om ook een aandeel te leveren in de opvang van deze kwetsbare kinderen voordat de ramp nog groter wordt. Verschillende gemeentes in Nederland hebben zich al aangesloten bij de Coalition of the Willing. Nu Enkhuizen nog."

Alle inwoners

Het actiecomité vraagt inwoners en organisaties, zoals scholen, kerken en sportclubs, zich aan te sluiten bij de oproep aan de gemeenteraad. "Het zou mooi zijn als de gemeenteraad de intentie uitspreekt om circa tien kinderen in onze gemeente op te nemen. Hoorn heeft zich al uitgesproken voor 25 kinderen. Enkhuizen kan niet achterblijven."

Mensen kunnen op persoonlijke titel de landelijke petitie ondertekenen waarin het kabinet wordt opgeroepen om 500 alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen op te nemen. Dat kan via: vluchteling.nl/hoe-jij-kunt-helpen/Campagne-500-kinderen. Aansluiten bij de oproep van deze betrokken Enkhuizers kan door een mail te sturen naar: verhage.ad@gmail.com. Ad: "Hoe meer mensen en organisaties zich achter de oproep scharen hoe meer impact! In mei zullen we de gemeenteraad vragen om zich aan te sluiten bij de Coalition of the Willing."




Via deze link kun je op persoonljke titel de petitie tekenen.