Toen ze nog naar school mochten zorgden Lynn en Jesse dat het schoolplein keurig was opgeruimd.
Toen ze nog naar school mochten zorgden Lynn en Jesse dat het schoolplein keurig was opgeruimd. (Foto: Aangeleverd)

Eigen 'milieudienst' leerlingen St Jozefschool

VENHUIZEN - Voordat de school sloot vanwege het coronavirus maakten leerlingen van de Jozefschool elke maandagmorgen de omgeving van hun school schoon. Niet alleen het schoolplein, maar ook het omliggende gebied rond de school bij het dorpshuis en de sportzaal nemen zij onder handen. Daar gaan zij in de toekomst natuurlijk gewoon mee door.

In tweetallen bij toerbeurten aan de slag

Een echte 'milieudienst' van twee leerlingen gaat met handschoenen aan en gewapend met grijper en vuilniszak gaat maandagochtend om kwart voor negen op pad. Piet Karsten, leerkracht groep 6 van de Jozefschool: "Dan is het schoolplein weer veilig als om tien uur de eerste kinderen buiten gaan spelen."

Scheiden van afval

De school is gelegen in een rustig, groen gebied achter dorpshuis 't Centrum en omringd door plantsoenen en pleinen waar in het weekend werkfafval wordt achtergelaten. Van glas tot plastic, er is van alles te vinden. Na de opruimactie is het weer voor een weekje opgeruimd, zegt Piet Karsten.

"Het zijn waarschijnlijk wat oudere jongeren die in het weekend nogal wat troep achterlaten. We hebben groep 6 verantwoordelijk gemaakt voor het opruimen ervan. Bij toerbeurten gaan zij in tweetallen op pad. Het milieu en duurzaamheid zijn belangrijke onderwerpen bij ons op school. Naast scheiden van afval is dit een manier om te laten zien wat zorgzaamheid voor het milieu betekent. Het is een manier om een goede attitude te ontwikkelen: vuil hoort in de vuilnisbak."

Keurig opgeruimd

De leerlingen van groep 6 van de Jozefschool Lynn Kramer en Jesse Laan zorgden begin maart dat het schoolplein weer keurig was opgeruimd na het weekend.

Zij nemen hu taak behoorlijk serieus. Jesse (10): "Het gaat om ons milieu. Door de opwarming van de aarde smelt het ijs op de Noordpool en stijgt het zeewater. " Lynn (9): "De plastic soep moet stoppen."

Samen laten zien wat zorgzaamheid voor milieu betekent

Thuis aan de slag

Ook thuis zijn ze soms aan de slag: Lynn: "Ik vind het leuk om wat te doen voor het milieu. Soms zie ik dingen in de tuin liggen die gooi ik dan in de emmer." Jesse: "Tijdens mijn verjaardagspartijtje gooide iedereen z'n chipszakje op de grond, die ik heb ik in de bak gedaan."

Afbeelding