Een nieuwe manier om het lichaam na het overlijden te verwerken.
Een nieuwe manier om het lichaam na het overlijden te verwerken. (Foto: Archief)

Andere manier van afscheid nemen

REGIO - Resomeren is relatief een nieuwe handelswijze om een lichaam te verwerken. Met resomeren, ook wel hydrolyse genoemd, wordt een lichaam in drie uur ontbonden.

Milieuvriendelijk

Uitvinder Sandy Sullivan uit Schotland beweert dat deze methode milieuvriendelijker is dan cremeren. Na de behandeling blijft namelijk van het lichaam nog maar een klein beetje poeder over.

Afscheid

Wie voor resomeren kiest, krijgt ongeveer dezelfde indeling van de ceremonie als tijdens een begrafenis of crematie. De overledene wordt tot het moment van afscheid pas aan het zicht onttrokken, maar dan in een ander soort apparaat geplaatst.

Overgebleven as

Tijdens de behandeling van alkalische hydrolyse (resomeren) worden onder invloed van alkali (natronloog) en water de chemische verbindingen verbroken. Het lichaam wordt tot 3% van zijn oorspronkelijke gewicht gereduceerd. Een hoopje calciumfosfaat (minerale as) en vloeistof blijft er nog maar over. Het overgebleven as wordt in een urn geplaatst. Het proces is goedkoper en schoner dan begraven of cremeren. TNO heeft in 2011 een onderzoek gedaan en het blijkt dat resomeren, in vergelijking tot begraven of cremeren, een significante milieubesparing oplevert.

Onderzoek

In de USA wordt deze behandeling al toegepast om dierlijke resten op te ruimen. De EU onderzoekt of de methode geschikt is voor de destructie van besmette dieren, maar is nog niet overtuigd van de veiligheid ervan. Of Nederland klaar is om deze behandelmethode in te voeren is nog onduidelijk.