Digitaal thuisonderwijs in tijden van zware coronamaatregelen.
Digitaal thuisonderwijs in tijden van zware coronamaatregelen. (Foto: Aangeleverd)

Van de nood een deugd maken in tijden van coronacrisis

ENKHUIZEN - Het sociale leven ligt in één keer nagenoeg stil vanwege de coronamaatregelen. De impact op ons leven is groot: hoe houd je het gezellig thuis?

Stop op buurtactiviteiten: 'We kunnen niet die kop koffie bieden, maar wel een luisterend oor aan de telefoon'

De ontwikkelingen rond het coronavirus kwamen deze week in een stroomversnelling. Was vorige week alleen nog het advies om alle onnodige sociale contacten te mijden. Klonk toen nog: "Mijn eigen zoon baalt omdat 'ie niet kan voetballen omdat de sportvereniging alles heeft afgelast. En ik kreeg een appje van een vriendin die haar vijftigste verjaardag heeft uitgesteld."

Inmiddels is de situatie ernstiger en ligt alles nagenoeg stil sinds zondagavond scholen, eet- en drinkgelegenheden, sportclubs en andere instellingen voor drie weken dicht zijn. Veel activiteiten gingen al niet door. Dat gold sowieso voor evenementen waar meer dan honderd mensen werden verwacht, maar ook andere activiteiten werden steeds vaker geannuleerd.

Uitstel

De Westfriese Struuntocht die zaterdag 21 maart zou worden gelopen, is het eerste grote evenement in Enkhuizen dat sneuvelt. Natalie Huisman van de organisatie: "We vinden het jammer omdat maart een perfecte tijd is om een avondwandeling te maken. Als mensen al een ticket hebben, blijft deze geldig voor de Westfriese Struuntocht in 2021." De fundraisingwandeling wordt over precies een jaar gehouden: 20 maart 2021.

Buurthuizen op slot

De wijkcentra zijn sinds afgelopen vrijdag dicht. Wijkcentrum en eetcafé de Bonte Veer, jongerencentrum Cayen, tienerhonk IJsselzand, het Enigmahuis en het Huis van de Buurt IJsselzand: alles is de komende weken gesloten. Een rigoreuze beslissing, vindt ook Anita Muskee van Welwonen: "Ik kan het niet mooier maken. We werken met veel ouderen en daarmee ook mensen die kwetsbaarder zijn." Telefonisch contact is nog wel mogelijk. Anita: "We zijn telefonisch en digitaal bereikbaar. We kunnen niet die kop koffie bieden, maar wel een luisterend oor."

Persoonlijk bedankje van Mark Rutte

Thuis

Maartje Durge zit als alleenstaande moeder met twee kinderen van 10 en 17 jaar aan huis gekluisterd. "Ik heb zorg verlof opgenomen omdat ik mijn vader van zeventig niet kan laten oppassen. Mijn oudste zoon moest zijn verjaardagsfeest afzeggen. Dat is echt niet leuk kan ik je wel vertellen! Daar was hij wel even boos over. Hij zit ook nog eens in zijn eindexamenjaar; het is allemaal erg heftig. Langzaam wordt het huiswerk opgestart. Dat is wel heel goed. De kinderen computeren veel, de keyboardles gaat nu online en 's avonds kruipen we lekker bij elkaar onder een dekentje op de bank om te netflixen."

De toespraak van Mark Rutte maandagavond heeft veel indruk gemaakt."Mijn oudste zoon werkt in de voedselbranche, hij is vakkenvuller. Mark Rutte bedankte alle mensen die op hun post blijven in onder andere supermarkten: u doet fantastisch werk zei hij. Dat raakte hem. 'Ik werd persoonlijk door Rutte bedankt', was zijn reactie. Zo voelde hij dat echt."

Iedere ochtend wordt een extra citroentje uitgeperst. "Dat deed ik vroeger nooit, maar nu wel. Extra vitamine C kunnen we nu wel gebruiken!"

Net vakantie? "Daar lijkt het op. We slapen uit, maar zo ontspannen is het niet. Kinderen stuiteren alle kanten op, die kunnen niet stilzitten. Ik snap ook niet dat kinderen nu buitenspelen op straat, de mijne mag dat niet. Gelukkig is er het muziekspel Just Dance. Daarmee raakt hij zijn energie lekker kwijt. Dat is wat mij betreft de nieuwe trampoline!"










Corona bij ons

ENKHUIZEN / STEDE BROEC - Het RIVM meldde deze week de eerste officiële coronabesmettingen in Enkhuizen en Stede Broec. In beide plaatsen werd onafhankelijk van elkaar een coronabesmetting vastgesteld

De GGD test uitsuitend zeventig plussers en mensen met een indicatie die ziekteverschijnselen hebben. Het is daardoor meer dan aannemelijk dat er meer mensen met het coronavirus in Enkhuizen en directe omgeving zijn. "Enkhuizen gaat een zware tijd tegemoet", aldus burgemeester Eduard van Zuijlen. Lees verder op pag. 3






















Zuiderzeemuseum

Ook het ZZM is natuurlijk gesloten. Woordvoerder Willeke Otten. "Het allerbelangrijkste is nu de gezondheid van onze medewerkers, vrijwilligers en bezoekers. Ook roepen wij onze medewerkers en vrijwilligers op om zoveel mogelijk thuis te werken. Het buitenmuseum is nog niet open, dus dat scheelt wel; een grote groep vrijwilligers is nu nog niet actief. De opening van ons buitenmuseum is op zaterdag 4 april aanstaande. Achter de schermen blijven wij bezig met de voorbereidingen hiervoor."

Grote feesten

Ook het grote multicultifeest van RSG Enkhuizen in de Drecht voor 1600 man gaat 26 maart niet door. Net als het schoolfeest, het Paasbal, vrijdagavond 27 maart, met Radio 538. Zorgcoördinator Nynke Volbeda: "We hadden tachtig mensen van buiten uitgenodigd om er een mooie feest van te maken met heel veel optredens. Voordat het kabinet een verbod afkondigde op alle evenementen met meer dan honderd mensen waren we al in gesprek met elkaar over het wel of niet door laten gaan. De eerste afzegging van een oud-leerling die cardioloog is, kwam al binnen. De jongeren vinden het jammer, maar gaan ook weer snel over tot de orde van de dag."


Westfriese Struuntocht is eerste grote evenement dat niet doorgaat.