Eduard van Zuijlen:
Eduard van Zuijlen: "Onder de zwaarste omstandigheden wordt duidelijk wat we als samenleving aan kracht in ons hebben."

Burgemeester: 'Enkhuizen gaat een zware tijd tegemoet'

ENKHUIZEN - Burgemeester van Enkhuizen Eduard van Zuijlen richt zich in deze zware tijd graag tot alle inwoners van Enkhuizen. Van Zuijlen realiseert zich dat van inwoners en ondernemers veel wordt gevraagd. Hij is verheugd over de mooie initiatieven die bewoners ontplooien. Met deze geschreven boodschap wil hij alle inwoners een hart onder de riem steken.

'In hoe we omgaan met deze bizarre omstandigheden, ligt het antwoord op de vragen die we hebben'

De burgemeester: "Vragen. Heel veel vragen. En maar weinig antwoorden. Corona stelt ons allemaal voor heel veel vragen: ga ik ziek worden. Wat gebeurt er dan? Worden mijn kindern of ouders ziek? Kom ik zonder werk te zitten? Hoe krijg ik dan een inkomen? Welke verhalen en adviezen die ik lees kloppen? Welke zijn nep-nieuws?

Creativiteit helpt ons

Vragen, vragen, vragen. En maar weinig bevredigende antwoorden. Premier Rutte heeft een heldere strategie. Het kabinet komt met een onvoorstelbaar groot pakket aan maatregelen. Het zijn antwoorden. Zeker! Maar veel vragen blijven. Ik vrees dat we met al die onzekerheid zullen moeten leren leven. De komende maanden. Dat we ons zullen moeten aanpassen aan deze bizarre omstandigheden. Nauwelijks sociale contacten, afstand houden, kinderen thuis, ouderen zonder bezoek - het zijn grote veranderingen in ons dagelijks leven die morgen niet voorbij zijn.

Nu zijn we ook in Enkhuizen niet een volkje dat bij de pakken neerzit. Bepaald niet. Horecaondernemers schakelen binnen een dag over naar afhaal- en bezorgwinkels. Scholen gaan digitaal. Talloze mensen bieden zich op social media aan om anderen te helpen met boodschappen doen. Het is hartverwarmend. En het zijn antwoorden die we zelf kunnen geven op de vragen die we hebben. De onzekerheid wordt er niet minder van, maar het leven met die onzekerheid wel draaglijker.

De creativiteit die we allemaal in ons hebben, gaat ons helpen om deze tijd door te komen. Zo gaan we omzien naar elkaar zonder direct contact, kinderen thuis hebben die niet alleen maar gamen, voor ons bedrijf nieuwe wegen inslaan waaraan we nog niet eerder hadden gedacht. Ondertussen niet vergeten om u snel te melden voor het steunpakket van het kabinet. Dat spreekt vanzelf.

De dokters doen wat ze kunnen. Maar met onze vragen zullen we moeten leren leven. De antwoorden komen voor een groot deel uit onszelf. In de manier waarop we omgaan met de omstandigheden. Ook wanneer om ons heen mensen ziek worden. Onder de zwaarste omstandigheden wordt duidelijk wat we als samenleving aan kracht in ons hebben."