RSG Enkhuizen goede doelendag 2018
RSG Enkhuizen goede doelendag 2018 (Foto: Aangeleverd)

Directeur RSG Enkhuizen: School dicht? 'Géén onderwijs levert pas problemen op'

ENKHUIZEN - Het was een heikel punt: moeten scholen sluiten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Op RSG Enkhuizen was er dagelijks 'crisisoverleg', maar problemen ervoer de school niet. Een gesprek met Eugene Kramer, directeur-bestuurder RSG Enkhuizen nét voordat de landelijke schoolsluiting werd afgekondigd. "Wij hebben minder thuisblijvers dan normaal."

"Jongeren worden niet uit voorzorg voor het coronavirus thuisgelaten. Wij hebben zelfs iets minder zieken dan normaal. Vijftig van de 1500 leerlingen zitten thuis en dat is aan de lage kant. Ook zijn er niet meer leraren afwezig. We hebben vooral te maken met het sliertje griep van de winter. Er is geen paniek. Het lijken voor ons hele normale omstandigheden. Het is rustig. Wel houden we de ontwikkelingen scherp in de gaten en houden we er rekening mee dat we dichtgaan."

We spraken de directeur op heb moment dat scholen volgens het kabinet niet verplicht dicht hoeven en deskundigen en wetenschappers aangaven dat kinderen en jongeren het coronavirus minder snel verspreiden. De kans is klein(er) dat zij geïnfecteerd raken. Ook is de overdrachtskans klein. Eugenie Kramer vertrouwt op de deskundigen. "Ieder zijn deskundigheid. Ik heb verstand van onderwijs."

UIt voorzorg bereidde het RSG zich al wel voor op een algehele sluiting. "Via de elektronische leeromgeving kunnen leerlingen vanuit huis kunnen inloggen. Met hun boeken erbij zijn zij in staat thuis het leerproces te volgen en via de mail contact te houden. Onder bijzondere omstandigheden kan het er voor een paar weken mee door. Maar dit is nooit wat we normaal als onderwijs zouden bieden, want het is niet hetzelfde als lesgeven." Videobegeleiding doet RSG niet. "Dan ben je afhankelijk van de snelheden die kinderen thuis hebben, dat is te kwetsbaar."

'Kritisch tijdspad voor eindexamen leerlingen'

Zorgen had hij wel. "In mijn dertigjarige loopbaan heb ik nog nooit iets vergelijkbaars meegemaakt. Geen onderwijs geven, levert problemen op. Als het zover is dan willen we dat zo goed mogelijk laten verlopen. Als we straks de school alsnog moeten sluiten, komen we in een kritisch tijdspad terecht voor onze eindexamenleerlingen. Dat vind ik spannend en daar denken we over na. Kunnen we eindexamenleerlingen bijvoorbeeld in kleine groepjes naar school laten komen?"