Als manelzorger kun je echt het verschil betekenen.
Als manelzorger kun je echt het verschil betekenen.

Bang en boos bij dementie

ENKHUIZEN - In het Alzheimer Café Enkhuizen staat de bijeenkomst van dinsdag 25 februari in het teken van Bang, boos en in de war.

Bang, boos en in de war. Wat kan ik ermee? Hoe komt dat?

Angstig zijn komt regelmatig voor bij dementie. Plotseling bang zijn. Het gebeurt zomaar, uit het niets. Waar komt dat door? Kan ik het voorkomen? Is er wat aan te doen? Zijn er medicijnen en helpen die? Heel veel vragen die Melanie de Groot, psycholoog bij de Omring, kan beantwoorden. Zij werkt in Nicolaas verpleeghuis, in Overvest en komt ook in de andere huizen van de Omring.

Realiteit kwijt

Melanie de Groot legt uit waardoor angst ontstaat. "Angst en in de war komen veel voor bij mensen met dementie. Daar kunnen zij zelf niets aan doen. De hersenfunties gaan achteruit en mensen raken heel langzaam de grip op de omgeving en realiteit kwijt. Het wordt steeds lastiger om te begrijpen wat er gebeurt. Dat leidt tot vragen: Waar ben ik? Wat doe ik?"

Wat is een goede reactie? "Dat hangt af van de persoon die je tegenover je hebt want niemand is hetzelfde. Wat helpt is houvast creëren en zorgen dat iemand met dementie de wereld begrijpt door langzaam te praten, een structuur neerzetten en overzicht geven. Als iemand angstig is dan is het soms al genoeg om er even te zijn tot de ergste angst gezakt is."

Mantelzorgers

Boosheid komt ook regelmatig voor, vertelt Melanie. "Dat kan een uiting zijn van angst, onbegrip of onmacht. Vaak heeft het te maken met niet begrijpen wat er gebeurt. Voor mantelzorgers is boosheid vaak moeilijker te accepteren dan in de war. Angst wordt vaak nog wel begrepen, maar boosheid minder. Tijdens deze avond ga ik in op al deze verschillen en hoe ermee om te gaan."

Aanvang bijeenkomst: 19.30 tot 21.00 uur (koffie en thee vanaf 19.00 uur). Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar ervaringen uit te wisselen.

Locatie: woonzorgcentrum Herfstzon, via de ingang aan het Kwakerspad. Herfstzon is als volgt te bereiken: bij binnenkomst van de stad via de Koepoort na de brug de eerste straat linksaf (= Kwakerspad). Parkeren kan met de blauwe schijf op het parkeerterrein. Ook kan men op de avond zelf een parkeerkaart krijgen in het Café. De toegang is gratis. Aanmelden niet nodig. Informatie via Elly de Jong (0228 562563).