Werken met de elementen en niet tegen de elementen
Werken met de elementen en niet tegen de elementen (Foto: Aangeleverd)

Innovaties in de zeevaart om meer vervuiling te voorkomen

ENKHUIZEN - De Derde avond over duurzaamheid in het kader van Enkhuizen heeft het! gaat over innovaties in de zeevaart om vervuiling te voorkomen.

'Spelen en dansen met de elementen'

De avond wordt georganiseerd door Cinema Enkhuizen en gemeente Enkhuizen in samenwerking met de Zeevaartschool Enkhuizen. Het programma bestaat uit een film, een lezing en een nagesprek met het publiek.

Cosmo Wassenaar, directeur Enkhuizer zeevaartschool en oud-leerling Jorne Langelaan vertellen over de innovaties in de scheepvaart en de mogelijkheden die wind kan bieden voor de vrachtvaart in de reductie van CO2-uitstoot. "Een voorhoede van scheepvaartbedrijven investeert al in duurzamere brandstof of in alternatieve voortstuwing, zoals Ventofils, langgerekte vleugelzeilen die motorschepen een steuntje in de rug geven. Deze windondersteuning scheelt vijf tot tien procent brandstofgebruik. Vaker wordt gekozen voor lng-brandstof dat geen zwafel of fijnstof oplevert, minder stikstof en iets minder CO2-uitstoot."

Jorne Langelaan is oud-kapitein van Tres Hombres en (mede)oprichter van zeilend vrachtvaartbedrijf EcoClipper. Hij pleit voor honderd procent zeilende handelsvaart. "Dan gaat het om emissievrij, zonder motor en onder zeil varen. Met schepen zonder uitstoot van fossiele brandstoffen voor de voortstuwing en zonder schoef waar onder water vissen en walvissen last van kunnen hebben. Werken met de elementen en niet tegen de elementen zoals de traditionele scheepvaart doet."

De IMO, de maritieme organistie van de Vernigde Naties, wil voor 2050 de totale CO2-uitstoot gehalveerd hebben. Langelaan heeft naar voorbeeld van een negentiende eeuws cilipper plannen om moderne clippers onder zeil de wereld rond te laten varen. "Transportvaart met zeil is het puntje van de ijsberg en kan bestaan naast andere initiatieven om de zeevaart groener te maken. We willen laten zien dat het echt kan, want niets doen is geen optie meer. Dit vereist zeilend vakmanschap in plaats van met een druk op de knop de oceaan over varen."

Tijdens deze avond wordt de film Seablind, the price of shipping our stuff van Bernice Notenboom vertoond. Negentig procent van alles wat we kopen, bereikt ons per schip. Schepen brengen ons voedsel, kleding, meubels en de nieuwste gadgets. "We lijken wel 'zeeblind'", stelt klimaatjournalist en filmmaker Bernice Notenboom. "Hoe groter de containerschepen worden, hoe minder wij over ze weten."

Naast de zeevaart op een schonere manier laten plaatsvinden, pleit Langelaan ook voor een circulaire economie. "Je vraagt je af of we wel alles moeten vervoeren wat er te vervoeren valt. Het gaat ook om vrachtvervoer dat het waard is om te vervoeren. Dus wat hier niet groeit, zoals thee, koffie en specerijen en producten die beter op hun plek gemaakt kunen worden als Hollandse kaas en Franse wijn."

Natuurlijk kan de romantiek van het zeilen niet onvermeld blijven. "Deze manier van werken geeft veel voldoening. Zeilen in een team brengt het beste in mensen naar boven. Je beleeft echt avonturen, zit in het hier en nu en bent constant met het weer bezig. Je speelt en dans met de elementen."

Via cinemaenkhuizen.nl of 0229 232296 (10.00 - 12.00) kaarten bestellen รก 5 euro.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding