Afbeelding
(Foto: )

Herdenking Februaristaking

ENKHUIZEN - De herdenking van de Februaristaking is zondag 23 februari bij Cinema Enkhuizen met de vertonging van Das Schweigende Klassenzimmer.

Op de ochtend van 25 februari 1941 rijden er geen trams in Amsterdam… Niet alleen de trams staan stil. In allerlei steden en bedrijven legt men het werk neer na een oproep van de Communistische Partij Nederland om tegen de jodenvervolging te staken. Maar de Duitsers treden hard op. Er vallen doden en gewonden en vier stakers worden geëxecuteerd.

Deze Februaristaking gaat de geschiedenis in als een daad van solidariteit en verzet. Elk jaar opnieuw wordt deze staking herdacht bij het standbeeld van de Dokwerker in Amsterdam. Hét symbool voor het verzet van gewone mensen tegen een gewelddadige bezetter.

Ook in dit bijzondere jaar 2020 waarin we 75 jaar vrijheid herdenken vraagt het 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen aandacht voor de Februaristaking. In samenwerking met Cinema Enkhuizen draait zondag 23 februari de Duitse film Das Schweigende Klassenzimmer. Renee Mennes van 4 en 5 mei anti-discriminatie comité Enkhuizen: "In deze film uit 2018 speelt verzet een grote rol. Een eindexamenklas uit de voormalige DDR verzet zich tegen het regime. Uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse Opstand in 1956 besluit de klas tot 2 minuten stilte. Een moedige daad met voor de scholieren vérstrekkende gevolgen."

De film won vorig jaar tijdens de Hoornse Filmdagen de prijs van beste publieksfilm. Cinema Enkhuizen, Paktuinen 1 in Enkhuizen. Entree 10 euro (CJP 8 euro).