Afbeelding
(Foto: )

Gesprekskring Bonhoeffer

ENKHUIZEN - In de Zuiderkerk begint dinsdag 25 februari een reeks van drie gespreksbijeenkomsten over leven en werk van Dietrich Bonhoeffer.

Gespreksleiding ds. Henk Haandrikman, aanvang 20 uur, toegang vrij.

Verzetsstrijder

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer door de nazi's werd vermoord nadat hij in april 1943 gevangen werd genomen vanwege zijn verzet tegen het nationaalsocialisme. Voor Bonhoeffer waren het bevrijden van Duitsland van het nationaalsocialisme en zijn eigen bevrijding nauw verbonden. Hij vergelijkt zichzelf met 'een gekooide vogel' en hij hield zijn gevangenschap vol door twee dingen die voor hem de kern van christen-zijn inhouden: bidden en onder de mensen gerechtigheid doen. Zo doet hij veel voor medegevangenen.

Naoorlogse theologie

Vanuit de gevangenis schreef hij veel brieven die zijn gebundeld in het boek Verzet en overgave. Dit boek, samen met zijn bekendste theologische werk Navolging, heeft een grote invloed gehad op de naoorlogse theologie.

Drie bijeenkomsten

In de drie bijeenkomsten van de Bonhoeffer-gesprekskring wordt nader kennisgemaakt met zijn gedachtenwereld aan de hand van het boek Voor het leven – spiritualiteit van Dietrich Bonhoeffer van prof.dr. Kick Bras.

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij ds. Henk Haandrikman via hghaandrikman@kpnplanet.nl. De tekst die gelezen wordt, wordt toegezonden. De vervolgavonden zijn 17 maart en 7 april.