Schoolkids in Kisumu, Kenia
Schoolkids in Kisumu, Kenia (Foto: Sietske Dosker)

Stichting zet zich in voor onderwijs in Kenia

PURMEREND – De Africa Family Foundation bestaat 12,5 jaar. De Purmerendse stichting werd in 2008 opgericht door Sietske Dosker, oud-leerling van het Jan van Egmond Lyceum in Purmerend. Het doel was en is bij te dragen aan onderwijs voor minderjarigen in verschillende plaatsen in Kenia en beschermen tegen extreme armoede. Momenteel is hulp harder nodig dan ooit omdat vanwege de coronacrisis de Keniaanse regering heeft besloten om de scholen in het land te sluiten. Daarmee verliezen de kinderen die door Africa Family worden ondersteund ook hun enige dagelijkse maaltijd. “De lessen worden zoveel mogelijk thuis voortgezet, maar de kinderen hebben het zwaar en we verstrekken al sinds het begin van de coronacrisis nood-voedselpakketten om ondervoeding te voorkomen”, zegt Sietske Dosker. De stichting is dan ook op zoek naar meer donateurs.

Sietske studeerde Internationale Ontwikkelingsstudies en deed in Kenia onderzoek naar de gezinssituaties van weeskinderen in de sloppenwijken van Kisumu en het omringende platteland. Ze onderzocht ook de mogelijkheden om deze kinderen onderwijs te laten volgen. Tijdens haar verblijf kreeg Dosker volop ondersteuning van familie en vrienden in Nederland om op kleine schaal hulp te bieden. Om die hulp door te kunnen zetten werd Africa Family in het leven geroepen.


De Purmerendse stichting wordt tegenwoordig gedragen door een professioneel bestuur van vijf vrijwilligers en een sterke lokale achterban. Ook krijgt het veel steun van het Jan van Egmond Lyceum.

Africa Family is sinds 2008 actief in het westen van Kenia, in de plaatsen Seme, Busia, Kisumu en Siaya. De activiteiten bestaan voornamelijk uit projecten met het doel om kinderen onderwijs en een opleiding te bieden, zodat ze daarmee kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud en de opgedane kennis kunnen delen met andere kinderen. De insteek is hands-on: medewerkers van de stichting kennen de kinderen en hun families persoonlijk en er is dagelijks contact met het lokale projectteam. Zodoende zijn de resultaten van de kinderen die door Africa Family worden ondersteund zichtbaar en bestaat een duidelijk beeld van waar behoefte aan is.

De stichting garandeert dat alle particuliere donaties volledig ten gunste komen aan de kinderen. Een van de concrete resultaten van de stichting is het volledig ingerichte huiswerklokaal met bibliotheek in Seme. In het lokaal, voorzien van elektriciteit, wordt onder meer wiskundebijles gegeven aan middelbare scholieren. Dankzij het huiswerklokaal kreeg het dorp een bijnaam van de lokale bevolking: ‘the educated village’.

Rolmodellen

Op het Jan van Egmond Lyceum worden jaarlijks acties opgezet om de stichting te ondersteunen. "Gemiddeld ondersteunen we 60 kinderen per jaar en bereiken we middels de huiswerklokalen, bijles, workshops en voorlichting nog eens meer dan 200 kinderen. De schoolresultaten van deze leerlingen verbeteren vaak enorm. De kinderen zijn daarnaast ontzettend gemotiveerd om uit de armoede te ontsnappen”, zegt Dosker. Enkele van de inmiddels afgestudeerde jongeren (de alumni van de stichting) zijn teruggekeerd naar hun dorp om op hun beurt kinderen te inspireren, bijles te geven en het schoolgeld te betalen voor de meest kansarme gezinnen. "Als rolmodellen zijn ze onderdeel van één grote ‘Africa Family' waarin jonge kinderen zien wat oudere kinderen met dezelfde achtergrond hebben bereikt.”

Voor meer informatie over Africa Family en doneren: www.africafamily.nl.