Van intocht tot uitvaart

Hij is weg. Terug naar Spanje. De goedheiligman heeft het dit jaar – net als iedereen trouwens – niet gemakkelijk gehad. Of misschien juist heel gemakkelijk. Sinterklaas moest immers noodgedwongen zijn werk vanachter de laptop en vanuit het pietenhuis verrichten. Hoe comfortabel wil je het hebben?

Dat allemaal in onze stad, waar nauwelijks nog een schoorsteen te ontdekken valt

Toch weet ik uit betrouwbare bron dat sinterklaas enigszins bedroefd de terugreis aanvaardde. Dit jaar waren de live contacten met zijn geloofsgemeenschap immers uitermate beperkt. En dat is voor een bisschop – de ware (!) kindervriend – een hele opgave.


Intochten waren er niet of nauwelijks en als ze er al waren dan lagen de aanhangers van ‘kick out’ op de loer om roet (?) in het eten te strooien. Geen recepties, geen meet and greet, nauwelijks schoolbezoekjes, nee het was ook voor de Sint een jaar om snel te vergeten.


En dan heb ik het nog niet gehad over de pieten. Die hebben dit jaar extra geleden. Zwart mogen ze niet meer zijn, stroopwafel was slechts één jaar in de mode, regenboogpieten zie je ook al niet meer, het zijn hooguit nog wat roetveegpieten die gedoogd worden. En dat in onze stad waar 80% van de huizen verwarmd worden door de stadsverwarming en waar geen schoorsteen te bekennen is!

Het zou zomaar kunnen dat mede door de coronacrisis de pieten helemaal van het toneel verdwijnen

Het is een sombere voorspelling, maar het zou zo maar kunnen dat mede door de coronacrisis de pieten helemaal van het toneel verdwijnen. Want of je nu zwart, roetveeg of regenboogpiet bent, je bent en blijft een knecht van sinterklaas en dat doet – ongeacht de kleur – toch al snel aan slavernij denken.


Net als trouwens die pakketbezorgers van Post NL, UPS en DHL. De slaven van de 21e eeuw.


Het zal niet heel lang meer duren en Sinterklaas komt in zijn eentje. Hoewel, één actiegroep van (ex-) katholieken die het misbruik van kinderen door de geestelijkheid ter discussie stellen, kan ook de Sint als sneeuw voor de zon doen verdwijnen.

Het was ook voor de Sint een jaar om snel te vergeten

In Monnickendam bleef dit jaar de traditionele uittocht van Sint en zijn gevolg achterwege. Door alle gedoe rond het kinderfeest krijg je zo langzamerhand het gevoel dat het sinterklaasfeest verandert in een uitvaart. Jammer.