Bart Tishauser en Kees Oudewortel brengen ook nu de kerstbroden persoonlijk weg.
Bart Tishauser en Kees Oudewortel brengen ook nu de kerstbroden persoonlijk weg. (Foto: Han Giskes)

Op naar 1250 kerstbroden voor KiKa

PURMEREND - De actie 'Koop een kerstbrood en steun KiKa' beleeft dit jaar de vierde editie. Inmiddels staat de teller van het aantal verkochte kerstbroden op ruim 1.100. "Maar we willen dolgraag naar 1.250 broden toe", zegt Bart Tishauser. Met zijn dochter Inge, haar vriend Thomas Schreuder en Kees Oudewortel (boezemvriend van Bart) en ondersteunt door familie, vrienden en bekenden, doet hij er alles aan om een nieuw record te vestigen.

Niet voor henzelf maar puur en alleen voor KiKa, de organisatie die keihard geld nodig heeft om te proberen de genezingskans bij kinderkanker tot 95% te verhogen. Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Nu geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en kán beter, is de overtuiging van KiKa. En dat sluit weer aan bij de kerstgedachte van het kwartet dat de actie 'Koop een kerstbrood en steun KiKa' organiseert. Tishauser: "Denk om je medemens is voor ons een heel belangrijk issue. We weten dat dit soort acties een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar aan de andere kant is het zo dat alle beetjes helpen."

Pauw komt binnen

Hij grijpt in dat opzicht terug naar het programma 'Pauw komt binnen', dat afgelopen zondagavond vanuit het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie werd uitgezonden en waarin kinderen met kanker en ouders vertelden over wat hen is overkomen. "Het is toch verschrikkelijk wat er met die kinderen en het gezin gebeurt. En als ik dan hoor en zie dat een jonge puber opgegeven is en vertelt dat hij op deze manier niet verder wil leven en heeft besloten om euthanasie te laten plegen, dan maakt me dat heel verdrietig. Dan denk ik: er is nog veel werk aan de winkel."

Bij de eerste kerstbrodenactie, nu vier jaar terug, werden tussen de 350 en 400 broden verkocht. Het jaar erop steeg het aantal naar 750 en vorig jaar werden er ruim 1.000 kerststollen weggebracht. In totaal kon eind 2019 ruim € 6.000,- naar KiKa worden overgemaakt. Bart, Inge, Kees en Thomas hopen dat ze opnieuw meer geld richting KiKa kunnen sluizen.

De samenwerking met banketbakkerij Mastenbroek is hecht en wordt gekoesterd. "We hebben het niet over zomaar een kerststol. Dit is pure kwaliteit. We zijn hartstikke blij dat Mastenbroek ook zo enthousiast meedoet", zegt Bart Tishauser. De verwachting is in de week voorafgaande aan kerst alle broden op de plek van bestemming zijn afgeleverd, want ook dit gedeelte neemt de organisatie in eigen hand.

Mail of kijk op FB

Een kerstbrood kost € 10,-. De helft van dit bedrag gaat rechtstreeks naar KiKa. Kerstbroden kunnen nog besteld worden door een mail te sturen naar kikakerstbrood@gmail.com Of door te reageren op het bericht dat Bart Tishauser op Facebook heeft gepost.