Een fragment uit Buladó.
Een fragment uit Buladó. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die de komende dagen te zien zijn bij Filmhuis Purmerend in 't Stamhuis aan de Kerkstraat (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 11 en dinsdagmiddag 15 december Buladó – Eché Janga, Curaçao / Nederland, 2020, 87’.

‘Buladó’ was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival en de tweede speelfilm van Eché Janga, die samen met Esther Duysker het script heeft geschreven. De film is bijna helemaal in Papiamentu. De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland.


Zaterdag 12 en dinsdagavond 15 december Once were brothers – Daniel Roher, Canada / Verenigde Staten, 2019, 100’.

The Band was een groep muziekvrienden die rock-‘n-roll, blues, folk en country aan elkaar knoopten tot iets dat later ‘americana' genoemd zou worden. Het was in de eerste plaats een collectief, vijf briljante zangers en musici die het verleden van de Amerikaanse muziek eerden, maar tegelijk wilden opstomen in de muziekrevolutie van de jaren zestig. Ze speelden als begeleiders van Bob Dylan, en sloten zich op in een huis in Woodstock, schreven songs en arrangeerden die tot ze perfect waren.

Vrijdag 18 en zaterdag 19 december Jo Jo Rabbit – Taika Waititi, Nieuw-Zeeland / Tsjechië / Verenigde Staten, 2019, 108’.

In de film ‘Jo Jo Rabbit’ heeft een eenzaam jongetje Adolf Hitler als fantasievriend. Met deze dictator als komisch personage waagt de Nieuw-Zeelandse regisseur Taika Waititi zich op glad ijs. Zijn er genoeg jaren verstreken, dan mag je ook over de grootste rampen uit de menselijke geschiedenis grappen maken, al is het maar om die te kunnen bevatten.Heel stoer heeft Jo Jo zich aangemeld bij het Deutsches Jungvolk, de afdeling voor 10- tot 14-jarigen van de Hitlerjugend. Maar Johannes is niet zo'n held: voor hem is het eerder een soort padvinderij. Omdat hij nog geen konijntje durft om te leggen, wordt hij gepest: Jo Jo Rabbit.

De middagvoorstellingen beginnen om 13.30 uur, de avondfilms om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,00). In verband met de Coronamaatregelen is reserveren voor deze film verplicht, dit kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Een groep muziekvrienden in Once Were Brothers.