Verleden, heden, toekomst

‘De geschiedenis is een hoop leugens waarover iedereen het eens is.’

Deze van Napoleon Bonaparte geleende uitspraak schoot me te binnen toen ik vernam dat er deze week nota bene twee boeken uitkomen waarin weer een stuk van onze Purmerender geschiedenis wordt beschreven. Twee boeken die een lange rij publicaties nog langer maken en die mij steeds meer doen beseffen dat Purmerend meer is dan een suf provinciaal slaapstadje. Nog een uitspraak geciteerd: ‘Het doel van het bestuderen van de geschiedenis is niet om het menselijk handelen te begrijpen, noch om erover te huilen of om het te haten, maar om het te begrijpen en er hopelijk dan van te leren voor onze toekomst.’ Mooie woorden van de onvergetelijke Nelson Mandela.

Twee boeken die elk een stuk geschiedenis van onze stad beschrijven. Jack Otsen beschrijft de historie van het pand Bierkade 9 en vooral van de bewoners van het pand, waarvan de eerste steen al in 1630 werd gelegd. Wie ooit kennismaakte met publicaties van Otsen weet dat zijn werk altijd lekker weg leest. Een vlotte pen maakt de soms weerbarstige materie toegankelijk en prettig leesbaar. Otsen heeft inmiddels een oeuvre op zijn naam staan dat ongekend is en dat voor de geschiedschrijving van de stad van enorme betekenis is. Gek toch dat die man nog nooit een lintje kreeg.

Het tweede boek dat deze week verschijnt is getiteld ‘De Mummie van Purmerend’. In dat boek beschrijft auteur Alex Vallentgoed de historie van de Oude Algemene Begraafplaats aan de Nieuwstraat én van de ‘bewoners’ van de begraafplaats. Ik kan niet wachten om ook dat boek te bemachtigen.

Twee boeken in één week. Wat een rijkdom. De Vlaamse schrijver Herman Brusselmans zou zeggen: ‘Als er iets is dat het verleden leert is het dit: ga door. Ga door en maak van de toekomst nog meer verleden.

Z. Lijner