Afbeelding
Roland Bisscheroux en Gerard Schotsman ondertekenen de intentieverklaring. (Foto: EVERT RUIS)

Mooie stap in digitaliseren historisch beeld

PURMEREND – Roland Bisscheroux, directeur van het Waterlands Archief, en Gerard Schotsman, voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend tekenden gisteren de intentieverklaring om samen te werken op het gebied van het beheren en ontsluiten van historische films en foto’s over Purmerend. Dat brengt de faciliteiten van het Waterlands Archief en de kennis van het VHP samen. “We hebben tenslotte dezelfde doelstelling; vastleggen van de geschiedenis voor het nageslacht en terugvinden wat vroeger is gebeurd.”

Om het moment luister bij te zetten overhandigde Schotsman aan Bisscheroux een mooie map met ‘stoffelijke’ zaken als persoonsdocumenten. Want digitaliseren is mooi, maar er gaat nog niets boven het voelen en zien van de originele documenten. “Wij hebben als vereniging enorm veel materiaal”, zegt Gerard Schotsman. “We zitten nog in een vroeg stadium van de digitalisering, en het gaat er daarbij vooral om dat je alles weer kunt terugvinden online. Het Waterlands Archief heeft daar een fantastisch systeem voor en wij hebben al acht vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten, het is een win-win-situatie.” Voor Roland Bisscheroux is samenwerking met historische verenigingen in Waterland van groot belang. “Wij hebben de professionele middelen om materiaal hier te bewaren en te ontsluiten voor onze klanten, de inwoners van Waterland. Zij moeten die informatie kunnen terugvinden, waar het ook staat. Door te digitaliseren kun je die informatie plaats- en tijdsonafhankelijk vinden.”

Bij digitaliseren van films en beelden moeten deze ook worden geduid. Dat doen de vrijwilligers van VHP. Wat een klus dat is liet depotbeheerder Cees de Groot zien aan de hand van een voorbeeldfilm. Beeld voor beeld werd deze ontleed en van relevante informatie voorzien waardoor de film tot leven komt. “En dat proces blijft altijd doorgaan””, zegt hij. “Zodra iets online staat namelijk en meer mensen het zien komt er weer meer informatie naar boven.”