Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Scheiden, hoe vertel je het de kinderen?

PURMEREND - Wanneer jullie, ouders van kinderen, uit elkaar gaan is samenwerking belangrijk. Vertel het samen aan de kinderen. Maak een logisch verhaal van de scheiding: er was eens, toen gebeurde dit, nu is het zo, dit gaat gebeuren. Wees kort en duidelijk zonder ruzie te maken. Geef de kinderen het gevoel dat ze van beide ouders evenveel mogen houden. Laat de kinderen weten dat het niet aan hen ligt. Ouders kunnen van elkaar scheiden, maar nooit van hun kind.

Wat doet scheiding met de kinderen? Het leven van kinderen verandert drastisch als hun ouders gaan scheiden. Vaak moeten ze verhuizen, hebben ze 2 huizen, moeten ze naar een andere school, gaan ze op vakantie met één ouder, krijgen ze een stiefouder. Kinderen ervaren het meest negatieve gevolgen van een scheiding, als ouders ruzie blijven maken. Een kind voelt zich dan onveilig.

Tips

Hieronder een paar belangrijke tips; waar moet je op letten en wat kun je beter niet doen: Wel: geef je kind ruimte om boos of verdrietig te worden als jullie vertellen dat jullie gaan scheiden, stel je op als medeouder en stel je kind centraal. Kijk je ex-partner gewoon aan, negeer hem/haar niet als je je kind ophaalt of wegbrengt. Als je elkaar écht niet onder ogen kunt komen, regel dan het wisselmoment bij een vriend die je kind liefdevol opvangt.

Wat vooral niet

Vooral niet: geef elkaar niet de schuld van de scheiding, blijf je kind centraal stellen, ook als je een nieuwe partner hebt, het is echt belangrijk om niet negatief over je ex-partner te praten in het bijzijn van de kinderen. Stop onmiddellijk als je iets negatief wilt gaan zeggen en verander je woorden of zeg niets. Het kwetst kinderen, omdat het hun vader of moeder betreft, waaruit zij geboren zijn. Laat kinderen geen kant kiezen; geef het ruimte om van beide ouders te houden. Laat je kind vertellen over de andere ouder en luister (zonder oordeel).

Zo zijn er nog veel meer tips over hoe je “het beste” de scheiding kunt regelen. Dit is voor het hele gezin fijn en zeker voor de kinderen. Hiervoor kun je in Purmerend een afspraak maken met een maatschappelijk werker (Marijan Blazanovic) en/of pedagoog (Carolien Ostermann). Je kunt met hen in contact komen door hen te bellen of te mailen: m.blazanovic@clup.nl - 0633976160, costermann@ggdzw.nl 06 612739235 Voor andere vragen mail naar cjgpurmerend@ggdzw.nl.