Afbeelding
De burgemeester nam een mooie bos bloemen mee. (Foto: Han Giskes)

Diamanten korfbal- en fietsfanaten

PURMEREND - Burgemeester Bijl feliciteerde een tweede 60-jarig huwelijkspaar: Sonja Gruijs-Kuijt (81) en Johan Gruijs (83) waren op 14 september op de kop af 60 jaar getrouwd.

Sonja is geboren in Zaandam, haar man enige kilometers verderop, in Koog aan de Zaan. Het echtpaar leerde elkaar kennen in 1959. Johan speelde destijds op hoog niveau in het eerste korfbal bij K.V. Koog-Zaandijk en Sonja kwam regelmatig naar de wedstrijden kijken. Korfbal heeft in het leven van Sonja en Johan en de hele familie een grote en belangrijke rol gespeeld. Dit gaat terug tot ver in het verleden. Zo heeft de vader van Johan nog een demonstratiewedstrijd gespeeld in het Olympisch Stadion van Amsterdam bij de Olympische Spelen van 1928.

Voorkeurswoning

Na hun trouwen trok het stel tijdelijk in bij de ouders van Johan tot ze in aanmerking kwamen voor een voorkeurswoning. Johan werkte inmiddels bij de Rijks HBS in Purmerend (nu het Jan van Egmond Lyceum) en destijds kwam men dan in aanmerking voor een dergelijke woning. Dit was een groot geluk in de woningmarkt van die tijd. Zo kwam het paar in 1962 in Purmerend terecht aan de Primulastraat. Johan bleef tot zijn pensioen op de school werken en Sonja stopte met haar werk als coupeuse om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Het echtpaar kreeg een dochter en een zoon. Tijdens het opgroeien van de kinderen bleef ze met veel enthousiasme kleding maken voor het gezin en nog zit zij weleens achter de naaimachine. Inmiddels heeft het stel ook twee kleinkinderen, een jongen en een meisje.

Fietsen

Aan hobbies geen gebrek bij het echtpaar Gruijs-Kruijt. Naast een leven lang korfbal, Sonja heeft ook nog jarenlang gespeeld, hebben zij enorm veel gefietst bij onder andere tourclub DTS. Sonja heeft inmiddels een opvallend aantal van 100.000 geregistreerde kilometers gefietst. Johan blijft wat dat betreft op haar achter, maar dat was ook niet mogelijk geweest omdat hij veel wedstrijden heeft gefloten op korfbalwedstrijden. Zij brachten vele vakanties door in de caravan in Frankrijk waar zij ook veel hebben gefietst. Zeker 15 jaar hebben zij in de zomers deelgenomen aan landelijke fietstouren. Deze werden georganiseerd door een Franse organisatie met wel 12.000 deelnemers waarvan 100 Nederlanders. Johan speelde ook toneel, maar liefst 12 jaar, bij de toneelvereniging van Zuidoostbeemster en heeft dat altijd met veel plezier gedaan.


Zes jaar geleden hebben zij de caravan omgeruild voor een huisje op de Veluwe waar ze graag aan de tuin werken. Beiden puzzelen en lezen graag maar natuurlijk wordt er ook nog steeds gefietst! Dit alles hebben ze te danken aan een goede gezondheid.