Afbeelding
(Foto: Han Giskes)

Samenwerking leidt tot stadsbier Purra 2020

Vervolg van voorpagina

ste proef", vertelt Peter over de eerste stappen.

De initiatiefnemers wisten op dat moment nog niet in welke greep ze tijdens het verdere proces zouden worden gehouden, want ook hier sloeg Corona keihard om zich heen. Het is daarom extra bijzonder dat de brouwerijen in deze tijden het geloof en het vertrouwen hebben gehouden. Net zo bijzonder als dat Purra 2020 met lokaal verbouwde granen (van korenmolen De Nachtegaal in Middenbeemster) een dorstlessende blonde is gebrouwen. Purra is volgens de kenners een ideaal opstapje voor de pilsdrinker, heeft het karakter van een combinatie van klassiek biertype, traditionele ingrediƫnten en moderne look & feel en bezit een alcoholpercentage van 6; iets meer dan de bestaande biertjes. Max: "Het is een voor iedereen toegankelijk biertje."

In het jaar 1410 werd de Heerlijckheid Purmerend gesticht. Het duurde daarna nog een aantal eeuwen voordat Purmerend kon genieten van bier uit eigen stad. In de zeventiende eeuw waren er drie brouwerijen in de stad. De Spaad, De Lelie en de Dubbele Arend zorgde er voor dat het bier rijkelijk door de kroegen kon stromen. Nog steeds zijn er kenmerken te vinden in de stad van die tijd waar lokaal bier hoogtijdagen vierde. En nu, weer eeuwen later, is er dankzij Anna Cornelia, Berging Brouwerij en SNAB bierbrouwers, en geholpen door andere lokale- en streekgebonden partijen, onder de naam Purra 2020 iets nieuws ontstaan.

Judith de Wolf: "Het is natuurlijk best een moeilijke tijd voor iedereen. Met Purra 2020 is er iets leuks, iets positiefs tot stand gekomen. Wij vinden dat steeds meer mensen dat moeten omarmen. Het is een heerlijk biertje. De reacties tot nu toe zijn heel positief. We hopen dan ook dat steeds meer liefhebbers straks gaan roepen 'Doe mij maar een Purra'!"


Het is voorstelbaar dat Purra 2020 straks ook buiten Purmerend voor het succes gaat. Max: "Het is zeker ons doel om het bier verder uit te venten. Er zijn inmiddels al gesprekken gaande met groothandel Hanos."