Cultuur en corona in Venhuizen

VENHUIZEN - Cultureel Centrum De Triangel is gehuisvest in de Nederlands Hervormde Kerk in Venhuizen. De kerk is op zondag open voor diensten. Concerten en exposities zijn echter lastig te organiseren in deze coronatijd. "Naar verwachting zijn er dit jaar geen concerten meer. Met de beperking op het bezoekersaantal zou de stichting De Triangel het niet lang volhouden", vertelt Tjalling James van De Triangel.

"We streven ernaar om begin 2021 weer open te gaan." In de loop van november zal er meer bekend gemaakt worden over de hervatting van de activiteiten. De expositie van maart dit jaar is verplaatst naar maart 2021. Meer informatie op de site triangel-venhuizen.nl.

.


Kleine concerten op een klein podium met een klein publiek stonden er op het programma. Geen grote koren, want er kan ook bijna niet geoefend worden. Welke ruimte gebruikt De Triangel daarvoor? Het domicilie van het Cultureel Centrum De Triangel is de Nederlands Hervormde Kerk (PKN) in Venhuizen. De kerk is op zondag normaal in gebruik voor diensten. In goed overleg met het kerkbestuur ging vóór Corona de kerk na een dienst 's middags open voor bezoekers van concerten of exposities. De kerkgangers zitten tegenwoordig op ruim 1,5 m uit elkaar, om te voldoen aan alle maatregelen. Nu het aantal bezoekers beperkt is tot 30, waar voorheen wel 200 mensen ontvangen konden worden, is het voor iedereen wel erg afstandelijk geworden in de kerk.

Sommige culturele centra van groot belang hebben ontheffing aangevraagd op dat maximale aantal. Ook De Triangel probeerde een ontheffing te krijgen, omdat bij een dergelijk klein aantal bezoekers onvoldoende inkomsten binnen komen om de kosten te dekken. De gemeente Drechterland verstrekt wel jaarlijks subsidie, waardoor het tekort per concert iets minder zou zijn, maar met die beperking op het bezoekersaantal zou de stichting De Triangel het niet lang vol houden. Temeer daar getracht gaat worden nieuwe verlichtingsapparatuur aan te schaffen om in de toekomst de artiesten beter uit te kunnen lichten en meer kleur in herfst, winter en voorjaar aan te kunnen brengen. Daartoe doet De Triangel ook mee aan de RABO-actie, waarbij mensen kunnen stemmen op De Triangel. Er stonden nu optredens op het programma in november, december en januari. Vooral de artiesten hebben het in deze tijd moeilijk, maar de bereidwilligheid om op te treden is groot en naar verwachting is de wens om naar een concert te komen ook groot bij het publiek. De expositie van maart dit jaar is op het laatste moment verschoven naar maart 2021, en zelfs dat nog onder voorbehoud. Het programma op korte termijn zag er als volgt uit: een cello- en pianoconcert van Hanneke Rouw en Sofia Vasheruk, Zangconcert van Zuss en op langere termijn: 3 januari 2021 een concert met orgel, piano, zang en fluit met Dick Grasman, Geanne van Soelen en Ellen Zwaan. Het zou mooi zijn als al deze artiesten goed voor het voetlicht kunnen komen en met hun optreden het culturele leven in Venhuizen extra luister bij kunnen zetten, begin volgend jaar. Dat is waar Stichting Cultureel Centrum De Triangel naar streeft. Het bestuur van De Triangel kan voorlopig ook niet voltallig vergaderen binnenshuis. Naar verwachting zullen er dit jaar dus geen concerten meer mogelijk zijn en de hoop is gericht op hervatting van de activiteiten in 2021. In de loop van november zal er meer bekend gemaakt worden, ook op de site www.triangel-venhuizen.nl

.