Medewerkers Bonte Veer blij dat ze weer aan de slag kunnen na de eerste lockdown dit voorjaar. met inachtineming van de anderhalve meter afstand natuurlijk!
Medewerkers Bonte Veer blij dat ze weer aan de slag kunnen na de eerste lockdown dit voorjaar. met inachtineming van de anderhalve meter afstand natuurlijk! (Foto: Rodi archief)

De Bonte Veer viert 12½ jarig bestaan met speciaal jubileumboek

ENKHUIZEN - De Bonte Veer, het eetcafé waar mensen met een beperking werken, bestaat 12½ jaar in augustus 2021. De Bonte Vier viert dat met een jubileumuitgave waarin de mensen die er werken en gewerkt hebben centraal staan. De medewerkers worden geïnterviewd over wat ze vinden van het werken bij De Bonte Veer en hoe ze hun toekomst zien.

De Bonte Veer wil veelzijdigheid medewerkers laten zien

Het boek geeft een overzicht van werken bij de Bonte Veer en zal daarmee een veelzijdig beeld geven van de medewerkers die bij de Bonte Veer werken. De medewerkers zullen ook ingaan op waar ze verdrietig, maar vooral ook blij van worden. Verder geven zij hun favoriete eten op waarna dat recept in het boek wordt opgenomen.

De Bonte Veer is een eetcafé van Welwonen, gerund door medewerkers vanuit het welzijnswerk en gevestigd in de nieuwbouw bij het Koperwiekplein. Bedrijfsleider is Margreet Loots. In de keuken stuurt kok Edwin alles aan. In het eetcafé werken mensen die begeleid worden door professionals van Leekerweide. Op woensdag, donderdag en vrijdag staan de medewerkers in de keuken, werken in de bediening, ruimen op en wassen af. "Het contact met de mensen die komen eten is erg belangrijk en vooral de vaste gasten kunnen altijd op een hartelijk welkom rekenen. En de vaste klantenkring is groot, dus de genegenheid is wederzijds", aldus Gonnie Lubbers, samensteller van het boek.

De interviews

In de interviews leert de lezer vooral de medewerkers beter kennen. Ook hun onderlinge vriendschappen en het werken in De Bonte Veer krijgen volop aandacht. "Ze dromen van een ‘normaal’ leven maar hun positieve houding naar het leven, hun werk en de mensen om hen heen is zeker iets om jaloers op te zijn. Ze zijn zich bewust van wat niet goed lukt, maar vooral ook van wat ze wel kunnen en daar wordt in De Bonte Veer een beroep op gedaan." Ook worden enkele vaste gasten, de kok, begeleiders en vrijwilligers naar hun relatie met De Bonte Veer gevraagd.

De recepten

De mensen die geïnterviewd worden mogen ook een van hun favoriete gerechten noemen, waarvan het recept in het boek bij de betreffende medewerker opgenomen wordt. Lubbers: "Dat resulteert in een verrassende mengeling van voorgerechten, hoofdgerechten en desserts. Het boek wordt daarmee ook een mini kookboek met een keur aan lekkere gerechten. Ze zijn zeker de moeite waard om te proberen en misschien wordt het dan ook uw favoriete gerecht.

De interviews in het boek worden gedaan door Cobi de Jong, die eerder met Lubbers een soortgelijk boek over De Hof van Sijthoff, een lunchroom waar mensen met een beperking werken, maakte. Ook nu werken zij weer samen, maar het zijn vooral Margreet en Edwin en de begeleiders van Leerkerweide Yvon en Roel, die zorgen dat alles op rolletjes loopt, zegt Lubbers. "En zeker nu het restaurant dicht is, is dat geen kleinigheid. Het boek wordt door vormgevers in Enkhuizen opgemaakt en door een drukkerij in Enkhuizen gedrukt, waarmee het een geheel Enkhuizer productie wordt." Waarmee niet gezegd is dat het voor mensen buiten Enkhuizen niet interessant is om zo’n kijkje achter de schermen te krijgen.

Genegenheid is groot tussen klant en medewerker

Afbeelding
Afbeelding