Buurtgezinnen helpt gezinnen die overbelast zijn of dreigen te raken.
Buurtgezinnen helpt gezinnen die overbelast zijn of dreigen te raken. (Foto: Pixabay)

Hartverwarmende reactie: “Ik ben superblij met Buurtgezinnen”

REGIO - Nu de meesten van ons thuis moeten blijven, zijn we ons meer bewust van de vele rollen die we hebben. Aanpassing is meer dan nodig. Voor ouders komen daar nu ook nog de taken van schooljuf of -meester en activiteitenbegeleider bij. Een belastende taak die gelukkig tijdelijk is. Voor veel gezinnen is het gevoel overbelast te zijn niet tijdelijk. Hoewel ook nu even niet, zijn er veel gezinnen die deze ouders ondersteunen vanuit de stichting Buurtgezinnen. Een hartverwarmend verhaal….

Kinderen hebben een leuke dag en blijven bovendien groeien in hun ontwikkeling

“Voor een gezin met twee lieve dochtertjes van 5 en 2 jaar zoeken we een steungezin uit de Beemster e.o. Het oudste meisje is leergierig, energiek en speelt graag samen. Het jongste meisje kijkt liever de kat uit de boom en wil graag zelf bepalen hoe ze de dingen doet.

De afgelopen jaren hebben de ouders veel meegemaakt en voelen zich regelmatig uitgeput. Ze hebben geen familie in de buurt waar ze een beroep op kunnen doen. Daarnaast kan het zeker voor de ontwikkeling van het jongste meisje goed zijn om soms in een andere omgeving te zijn.”

Op de Facebook-oproep reageerde Carla. Vijf maanden later kijken ze terug

Op deze Facebook-oproep van Buurtgezinnen reageerde Carla. Nu, vijf maanden verder, kijken Carla en de moeder van de twee meisjes, Monique terug.

Eerst elk weekend

In het begin kwamen de meisjes samen elk weekend bij Carla. Op haar advies gaan de meisjes nu om de week ieder apart. Zo kan zij met hen activiteiten passend bij hun eigen leeftijd doen, terwijl Monique een dag in de week alle aandacht kan geven aan de andere dochter. “Dat was een heel goede tip van Carla” vertelt Monique.

Aangezien het gezin langs de weg woont, is buiten de tuin spelen geen optie. Bij Carla is die mogelijkheid er wel, waardoor er een nieuwe wereld voor ze open gaat. “Ik oefen met de oudste ook spelenderwijs hoe ze moet oversteken”, vult Carla aan.

De afgelopen jaren hebben de ouders veel meegemaakt en voelen zich regelmatig uitgeput

De man van Monique is vier dagen per week vanwege zijn werk afwezig, waardoor alle zorg voor de kinderen op haar schouders ligt. Gezien haar gezondheid heeft ze daar te weinig energie voor.

Meer energie

Monique: ”Ook dankzij de ondersteuning van Carla krijg ik meer energie; al zijn het nog kleine stapjes. Het lukt mij nu ook om echt iets samen met de kinderen te doen”. Ze vertelt ook aan de kinderen te merken dat het beter met hen gaat. De oudste is vrolijker en de jongste gaat langzaamaan wat beter eten. Omdat dit al lange tijd lastig is en Monique daarvoor met haar jongste bij de kinderpsycholoog en kinderarts loopt, heeft ze Carla gevraagd een keer mee te gaan. “Dan snapt ze misschien ook iets beter wat er aan de hand is; mijn dochter is immers ook regelmatig bij haar.”

"Wij helpen gezinnen die overbelast zijn of dreigen te raken door ze in contact te brengen met een steungezin"

Kortom, een blije moeder vanwege de ondersteuning die ze krijgt, terwijl haar kinderen een leuke dag elders hebben en blijven groeien in hun ontwikkeling!

Buurtgezinnen.nl helpt gezinnen die overbelast zijn (of dreigen te raken) door ze in contact te brengen met een (steun)gezin in de buurt dat wil helpen. Deze steungezinnen zijn ervaren ouders, die graag wat willen doen voor kinderen en gezinnen in de buurt die het moeilijk hebben.

Wilt u een gezin ondersteunen of kunt u ondersteuning gebruiken? Neem contact op

Wilt u graag een gezin ondersteunen, of kunt u wel wat ondersteuning gebruiken?


Kijk voor meer informatie op www.buurtgezinnen.nl of neem contact op met coördinator Yolanda van der Arend via yolanda@buurtgezinnen.nl of 06 48 43 10 89.


Vanwege de privacy zijn de namen in het artikel fictief.