Stiefmoeder

In het huidig tijdsgewricht is het steeds meer gewoon dat echtelieden uit elkaar gaan. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, moet je maar denken. Letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening zijn vaak, de nakomelingen. Niet langer opgenomen zijn in het traditionele gezin, maar de tijd verdelen tussen pa en moe, die elk op hun eigen adres verblijven.

Lastig, maar meestal wel overkomelijk. Complicaties treden vaak op als de gescheiden ouders opeens voor een nieuwe partner kiezen. Ongevraagd krijg je als kind zo maar een stiefvader of stiefmoeder erbij. Of allebei. Vaak gaat dat goed, maar vaak ook niet. Uit onderzoek is gebleken dat een kind vaker problemen heeft met een stiefmoeder dan met een stiefvader. Hoe zou dat toch komen?

Wie weet een goed vervangend woord voor stiefmoeder?

Ik sluit niet uit dat de sprookjes van Assepoester en Sneeuwwitje hierin een belangrijke rol spelen. Gemene krengen zijn die sprookjes stiefmoeders en dat werkt lang door in de geest van een kind. Als die stiefmoeders van Sneeuwwitje en van Assepoester van die nare mensen zijn, dan zal ‘mijn’ stiefmoeder ook wel niet deugen. Vervelend voor kind en stiefmoeder en daarom voor verbetering vatbaar. Actie dus!


Na kick out zwarte piet, de gouden koets in het museum, Jan Pieterszoon Coen van zijn sokkel, wordt het nu hoog tijd om Sneeuwwitje en Assepoester in de ban te doen. Weg ermee! Die sprookjes moeten niet langer verteld mogen worden. En het woord stiefmoeder moet uit de woordenboeken verdwijnen. Wie weet een goed vervangend woord voor stiefmoeder? Wat denkt u van reservemoeder, plaatsvervangend moeder, niet biologische moeder, namaakmoeder of surrogaatmoeder? Suggesties zijn welkom.