Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Leven staat boven leren op avondschool De Sprankel

PURMEREND - Avondschool De Sprankel is een avondschool voor volwassenen met een verstandelijke beperking. De gecertificeerde leerkrachten werken daar als vrijwilliger. Zo kunnen de kosten laag gehouden worden. De schoolse omgeving (de school maakt gebruik van de Martin Luther Kingschool in Purmerend) geeft rust en structuur voor de deelnemers.

Chruf van Kempen is als docent en secretaris van de stichting verbonden aan De Sprankel. "Hoewel het lerend element wel een plaats in neemt, gaat op de Sprankel leven boven leren. Gezelligheid, plezier en ontspanning staan hoog in het vaandel", vat hij de combinatie samen.

Volwassenen met een verstandelijke beperking gedijen prima in schoolse omgeving

De Sprankel werkt op dinsdagavond en op donderdagavond. Elke avond telt zo’n beetje 15 deelnemers. Een paar keer per jaar is er een gezamenlijke activiteit. Zo vieren beide groepen gezamenlijk Kerstmis en ook de bingoavond wordt samen gehouden.

In navolging van alle scholen sloot ook de avondschool in maart van dit jaar naar aanleiding van Corona. Voor De Sprankel betekende het twee verloren weken, want de school werkt altijd tot Pasen. In september waren de deelnemers blij dat de school weer startte. Dat gold eveneens voor de leerkrachten. Zij zagen immers dat de groep geleden heeft en in feite nog steeds lijdt onder de maatregelen. Ook de schoolgangers die in woongroepen leven, gingen in quarantaine. Van Kempen: "Geen familiebezoek, hele dagen op je kamer blijven, geen gezamenlijke activiteiten en natuurlijk geen avondschool."

Opluchting

Bij de herstart zagen de leerkrachten opluchting bij de deelnemers, maar ook een houding van het is weer voorbij, want onze school begint weer. "Sommigen dachten dat als we weer beginnen, corona voorbij is. Bij het maken van nieuwe afspraken zagen de leerkrachten ook bange ogen met vragen als ’maar de school gaat toch niet weer dicht?’ Het is bewonderenswaardig hoe er op de woongroepen geoefend is met het begroeten van elkaar: geen handen geven, elkaar niet aanraken. De deelnemers zijn immers vaak tactiel of knuffelachtig", weet Chruf.

Zoals in de meeste crises, lijden degenen die aan de onderkant van de samenleving zitten het meest. Van Kempen is er zeker van dat de doelgroep van De Sprankel heeft geleden. "We hebben geprobeerd effectieve maatregelen te nemen, zodat verantwoord gewerkt kan worden. Niet alleen maatregelen, maar ook zijn er investeringen gedaan. Natuurlijk mondkapjes en desinfecteermiddelen, maar ook is er meubilair gekocht. Om de afstand van 1.50 meter te garanderen heeft de school geïnvesteerd in hele grote tafels."

Toen enkele weken geleden nieuwe en strengere maatregelen aangekondigd werden door het kabinet heeft men op De Sprankel ook extra actie ondernomen. Bestuur en leerkrachten willen tot het uiterste voorkomen dat de school nog een keer voor een periode dicht moet. Om openstelling zo lang mogelijk te garanderen heeft de avondschool voor alle belanghebbenden een protocol geschreven. Daar staan alle gedragsregels in.

Gelaatsschermen

De leerkrachten gebruiken gelaatsschermen. Het voordeel van een dergelijke scherm is dat de mimiek beter te lezen is. Bij een mondkapje is immers de mimiek (bijna) onzichtbaar. "Een gelaatsscherm werkt ook veel beter voor de deelnemers die forse gehoorbeperkingen hebben. Zij zijn immers gebaat bij liplezen."

Iedereen zal zich aan het protocol houden, want opnieuw sluiten van de school mag gewoon niet. Voor meer informatie kan men een e-mail sturen naar avondschooldesprankel@hotmail.com Of kijk op www.avondschooldesprankel.nl