Het bestuur van de Sportraad Purmerend.
Het bestuur van de Sportraad Purmerend.

Het zijn heel moeilijke tijden

Helaas hebben we in veel landen te maken met een tweede lockdown. Dat vraagt veel van mensen, bedrijven en verenigingen. Door het cancelen van evenementen en sluiten van de kantines komen hier geen (geraamde) inkomsten voor binnen. Ook andere activiteiten voor leden of gezinsleden gaan niet door. Als sportraad zien we dat, binnen de mogelijkheden, de gemeente via Spurd (die de uitvoering doet) goede ondersteuning biedt. Maar dit is voor de korte termijn.

Een fit lichaam als basis om de gevolgen van griep of corona te beperken

Ook laten veel verengingen voor de korte termijn effectieve initiatieven zien. Zo zijn er verenigingen waarbij je via de site virtueel een bak koffie of thee kan bestellen. Dus als je thuis een bakkie neemt dan scan je QR-code waarna je een tikkie ter waarde van een kop koffie ontvangt. Hiermee doneer je de clubkas.

Corona zal net als griep er altijd zijn. Of de impact zo groot blijft als nu hangt af van de wetenschap en ons eigen gedrag. Maar dat betekent wel dat de sportaanbieders (met de bonden) moeten nadenken over de vorm van de competities, de inrichting van de training en mogelijk nieuwe eisen aan de accommodatie.

Hoewel het voor nu vooral overleven is moeten we wel uit de crisisstand komen en nadenken over de nieuwe initiatieven. Daarbij is een recent uitgekomen rapport over de lage sportparticipatie in Nederland een hoopvol gegeven. Op de site van het Mulier instituut (of via onze website) treft u de cijfers en trends aan.

Het is ook een feit dat een fit lichaam een goede basis is om de gevolgen van griep of corona te beperken. Helaas heeft 51% van de bevolking overgewicht, waarvan 15% extreem. De risico’s die corona heeft, een fit en vitaal lichaam als wapen hiertegen en de participatiegraad voor bewegingsaanbod dat hoger kan, moet leiden tot iets wat we een sportstad kunnen noemen.

Overgewicht te lijf gaan wordt speerpunt

Kortom een gericht actieplan om meer te bewegen, overgewicht te bestrijden en daarmee de gevolgen van corona te beperken is wenselijk. Juist lokaal! Ter voorbereiding van de herindelingsverkiezingen in 2021 nemen wij dit als speerpunt op.        


Bewegen binnen de sport

Sportraad Purmerend

sportraadpurmerend.nl