De regenboogvlag is trots uithangbord van LHTBI-ers.
De regenboogvlag is trots uithangbord van LHTBI-ers. (Foto: Pexels )

RSG deelt mondkapjes in regenboogkleuren uit

ENKHUIZEN - Deze hele week wappert de regenboogvlag bij de RSG Enkhuizen. De RSG(ay) Respectweek wordt vrijdag 11 december afgesloten met een feestelijke paarse vrijdag. Zorgcoördinator en vertrouwenspersoon Nynke Volbeda is spil achter deze speciale week. "We willen veel aandacht besteden aan respect, acceptatie in het algemeen en de LHTBI-groep in het bijzonder. De belangrijkste boodschap is dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Een hele belangrijke boodschap, helaas nog, in deze tijd!"

Paarse kleding dragen als teken van respect

Speciale aandacht is nog steeds nodig, vertelt Nynke. "Er zijn nog steeds mensen die zich niet veilig voelen om te zijn wie ze zijn. Er wordt nog veelvuldig gescholden met kanker en homo. En pesten is aan de orde van de dag. De leerlingen bewust maken dat ze op kunnen staan voor anderen, niemand hoeven buiten te sluiten en dat het heel krachtig is om pesters aan te spreken of de gepeste leerling te helpen. Daarmee maken we de (RSG)wereld weer een beetje mooier."

Mentoren en leerkrachten besteden deze week (extra) tijd om met de leerlingen te praten over wat respect hebben voor elkaar betekent. Nynke: "Over hoe ontzettend belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn, je daarbij veilig en geaccepteerd te voelen." De zorg coordinator heeft het onderwijzend personeel gevraagd om zichtbaar te maken dat iedereen zichzelf mag zijn door het dragen van paarse kleding. "Of regenboogkleuren, en rose is ook een mooi accent om te dragen." Op paarse vrijdag worden regenboogmondkapjes uitgedeeld. "Dan zoeken we ook twee leerlingen die echt hun best hebben gedaan om er paars uit te zien. Zij kunnen een mooie paarse taart winnen." Alle brugklassers maken vanaf maandag 7 decemer een respectsteen die voor het hele jaar wordt opgehangen in de grote aula. Ook leerlingen van andere leerlagen zijn welkom om een respectsteen te maken met een mooie spreuk of een tekening.

Paarse vrijdag

Dit jaar geen activiteiten in de grote aula. "Seksuele diversiteit vieren met elkaar, met bijzondere gasten en muziek is helaas door de corona onmogelijk." Het COC verzorgt donderdag 10 en vrijdag 11 december hun jaarlijkse voorlichting in alle tweede klassen. Via een livestream zal vrijdag tijdens het derde les vanuit de aula aandacht worden gevraagd voor de LHTBI-groep in het bijzonder. Dit is te volgen in alle lokalen die via een intercom wordt aangekondigd.


Afbeelding
De regenboogvlag wappert met trots in Heerhugowaard.