blij met juffen en meesters enkhuizen
blij met juffen en meesters enkhuizen (Foto: Aangeleverd)

'Ongekende bonus' voorkomt sluiting school

ENKHUIZEN - Bloemen voor de leerkrachten en taart voor de leerlingen stonden klaar na de mooie beoordeling door de onderwijsinspectie van basisschool De Wegwijzer in Enkhuizen. “Leerkrachten hebben zicht op de ontwikkeling van de individuele leerlingen, zij weten wat de leerlingen nodig hebben en bieden stevig Montessori onderwijs aan”, kreeg de school als feedback.

Ook vielen de fijne sfeer en het open schoolklimaat op bij de inspecteurs. Na twee jaar slechte beoordelingen is dit een ongekende bonus, zegt Tim Toornstra, interim directeur. "De school had twee jaar achtereen een zeer zwakke beoordeling. Bij een derde zeer zwak kan het zomaar zijn dat de school gesloten wordt. De school zat echt wel in de rats en voelde wel degelijk de druk om de school in het goede daglicht te krijgen. We hebben nu in één keer een voldoende beoordeling gekregen. Dat is opzienbarend. Meestal krijg je na zeer zwak eerst een onvoldoende." Ook Patrick Paap, ouder van drie kinderen op De Wegwijzer is enthousiast. "Het is een superteam. Er is keihard gewerkt aan verbetering. Kinderen voelden zich al fijn op school en dat is nog steeds zo. Je ziet dat het onderwijs met stappen vooruit is gegaan. Dat zie je aan hoe er lesgegeven wordt, er is meer structuur."

De ontwikkelingen van de school gaan snel, maar weloverwogen, aldus Toornstra. "De Montessorischool geeft onderwijs dat keuzes biedt, uitdaagt en stimuleert. De leerlingen zijn daarbij eigenaar van hun eigen leerproces. Om vooruitgang te kunnen boeken in de kwaliteit van het onderwijs wordt geïnvesteerd in materialen en in personeel. Het didactisch handelen van de leerkrachten kan daardoor nog meer groeien. Iedereen binnen het team is gemotiveerd om zich te blijven ontwikkelen.” Op twee punten belangrijke punten constateert de inspectie groei, vertelt Toornstra: "Leerkrachten hebben meer zicht op de ontwikkeling van het kind en weten nu exact in welke ontwikkgelingsfase het kind zit en sluiten het aanbod hierop aan. Ook de manier waarop onderwijs wordt gegeven is sterk verbeterd." Van een vrijwilligers schoolbestuur maakt de school met ingang van 1 januari 2021 de overstap naar schoolbestuur Kopwerk / Schooltij. De school onderzoekt ook de mogelijkheden voor een Montessori Kindcentrum.

voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Dit voorjaar toonden ouders hun bliljdschap over leerkrachten.