Horeca in Enkhuizen pleit voor meer maatwerk.
Horeca in Enkhuizen pleit voor meer maatwerk. (Foto: Rodi Media/IH)

'Strijdend ten onder als het moet'

ENKHUIZEN - "Als horeca voelen wij ons door politiek Den Haag in het hemd gezet." Thomas de Boer, eigenaar van het Strandpaviljoen en interim-voorzitter van horeca ondernemersvereniging Enkhuizen, is boos. "Voor sommige ondernemers kan het zo niet langer meer, het water loopt in de mond."

Het gebrek aan perspectief breekt op

De Boer en de horecaondernemingen in Enkhuizen staan nog steeds achter de oproep die zij vorige week deden om op 17 januari 2021 open te gaan. Ook na de persconferentie van afgelopen dinsdag, zegt De Boer. "Het maakt me steeds bozer dat een hele bedrijfstak geen enkel perspectief wordt geboden. In plaats van dat de overheid duidelijk zegt dat er meer dicht moet omdat de besmettingen weer oplopen, worden de horeca en de evenementenbranche als boemannen gezien."

Wat er ook gebeurt de horeca in Enkhuizen gaat 17 januari open en blijft dan open ongeacht hoe het dan gaat met de coronabesmettingen, zei De Boer vorige week nog. "De bereidheid onder onze leden is groot", voegt hij daar nu aan toe. "Tegelijk willen we geen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar als je toch ten ondergaat dan zeggen sommigen: liever strijdend ten onder, want ik ga toch failliet."

Steun van de gemeente

De oproep blijft dus keihard staan, zegt De Boer. "Zolang er geen afdoende steunmaatregelen komen, trekken wij deze oproep niet terug. Als stok achter de deur is dit nodig." De horeca ervaart steun van de gemeente, zegt De Boer. "Ook bij de gemeente merken we dat er draagvlak is voor ons en de oproep om 17 januari 2021 open te willen. Ook zij vinden dat er wat moet gebeuren, wil onze sector niet ten onder gaan."

Dat de horeca het moeilijk heeft is geen geheim. Vorige maand viel restaurant Tydloos als eerste zaak in Enkhuizen om.

Maatwerk

Horeca ondernemersvereniging Enkhuizen pleit voor veel meer nuance. "Er moet maatwerk komen. Restaurants moeten, met in achtneming van de maatregelen zoals de anderhalve meter afstand, gewoon open. Dat de natte horeca niet open mag, snap ik. Hutje mutje feestvieren gaat nu niet. Maar het restaurant dat open kan, heeft minder financiƫlle steun nodig en dan kan er meer steun gaan naar de zwaarder getroffenen. Je moet het samen doen."