Ton van Leersum met twee van zijn creaties.
Ton van Leersum met twee van zijn creaties. (Foto: Han Giskes)

Kunst op zolder: een leven lang tekenen

PURMEREND - Ton en Ans van Leersum waren onlangs 60 jaar getrouwd, wat ze een felicitatiebezoekje opleverde van de burgemeester. Tijdens alle feestelijkheden was er weinig tijd om in te gaan om de grote hobby van Ton: tekenen.

Een levenslang oeuvre van potloodtekeningen in een enorme verscheidenheid aan onderwerpen. Het begon als kleine jongen, toen hij zich van zijn moeder maar moest vermaken met potlood en papier. En hij is nooit meer gestopt. Naast zijn baan bij NDSM en later Duyvis gingen er in de avond vele uurtjes in zitten. Waarbij zeker zijn werk zich in de kunst vertaalde. Techniek, en precisiewerk tot in detail. Hij tekende schepen, vliegtuigen, machinebanken, trams en auto’s, maar ook portretten.

“Ik teken wat ik mooi vind en wat me interesseert”, geeft hij aan. Meestal tekent hij naar een foto, maar als die hem niet helemaal bevalt arrangeert hij zelf een mooi beeld. Zo tekende hij de teloorgang van de NDSM-werf en het vervoer over water van vliegtuigen vanaf de oude Fokker-fabriek in Noord. Op de achtergrond het Centraal Station, en zelfs de Oranjestad, een schip waar hij gek op is. Hij heeft ook de restanten vereeuwigd van de oude Dakota die neerstortte bij Texel, waar hij zelf ooit nog in had gezeten..

En altijd overal zijn drie vogeltjes erbij. Waarom? ‘Gewoon voor de grap eigenlijk’, lacht hij

Ton is er altijd bescheiden in geweest, al was zijn werk in het verleden op zeker niet de minste plekken te bewonderen. Van Schiphol tot het Purmerendse stadhuis, bij de ABN-Amro en bloedbank Amsterdam tot het Aviodome …


Veel ervan verkocht heeft hij eigenlijk niet. ‘Ik wil er eigenlijk geen afscheid van nemen”’, zegt hij.. Met zijn 88 jaar is hij gestopt met tekenen, hij ziet te slecht en heeft niet meer de vaste hand die nodig is voor het detaillistische werk. Zijn vele mappen met vele tekeningen staan boven, hij is er trots op en laat ze met evenveel trots zien. Wellicht misschien ooit gaat hij nog wat verkopen.

Afbeelding
Afbeelding