Drie dagen in de week staan vrijwilligers klaar om het complex er pico bello uit te laten zien. In het midden Jan Stekelburg (met pet) en Fred Rijswijk. Foto is voor het Coronatijdperk gemaakt.
Drie dagen in de week staan vrijwilligers klaar om het complex er pico bello uit te laten zien. In het midden Jan Stekelburg (met pet) en Fred Rijswijk. Foto is voor het Coronatijdperk gemaakt. (Foto: Evert Ruis)

“Ze komen hier voetballen en gaan nooit meer weg”

ZUIDOOSTBEEMSTER – Maandagochtend elf uur, locatie: Zuidoosterpark, de fraaie thuishaven van voetbalvereniging ZOB. Er is flinke reuring rondom de velden. Naar schatting 10 tot 12 vrijwilligers met blauw/witte aderen zijn bezig met allerlei voorkomende klusjes. Achterop het complex wordt druk gewerkt om de twee nieuwe -op lava aangebrachte- grasvelden bijtijds speelklaar te krijgen. Onwillekeurig worden geschiedenis en toekomst van de zaterdagclub in één oogwenk zichtbaar.

Voetbalvereniging ZOB combineert homogeniteit met prestaties

Even later treffen we in de bestuurskamer Jan Stekelenburg en Fred Rijswijk. Stekelenburg is vice-voorzitter, secretaris, penningmeester en sponsorwerver tegelijk. De 79-jarige Rijswijk is bij leven al een instituut in voetbalminded Beemster, Purmerend en omgeving. De twee gaan los over verleden, heden en toekomst van ZOB. Al snel wordt duidelijk dat de 800 leden tellende vereniging barst van de ambities om met goed en helder beleid binnen de lijnen nog prestatiegerichter te werk te gaan maar tevens om elk lid van de club tevreden te stellen.

Stabiele eersteklasser

“Gezelligheid is van oudsher een van de prioriteiten geweest. Maar we gaan er de komende jaren alles aan doen om minimaal een stabiele eersteklasser te worden. En wie weet kunnen we met het eerste elftal middels een stuntje in het walhalla van het amateurvoetbal, de hoofdklasse, terecht komen”, geeft Jan Stekelenburg een schot voor de boeg. Om er in een adem aan toe te voegen: “Het tweede speelt hoofdklasse en het derde eerste klasse. Beide teams kunnen niet hoger. Dus met de selectie zit het goed.”

In het adviesplan van de gemeente staat zelfs nog een veld ingetekend

De vereniging verhuisde in 2006 vanwege de noodzaak tot het bouwen van woningen van de J.J. Grootlaan naar de Purmerenderweg. Natuurlijk was er destijds weemoed over de overgang maar op het Zuidoosterpark beschikt de vereniging over een fantastische accommodatie waar menige vereniging stinkend jaloers op kan zijn. Het kan dan ook niet als toeval omschreven worden dat ZOB in de jaren na 2006 een spectaculaire groei doormaakte; van 300 naar 800 leden. Stekelenburg: “Er kwamen ook voetballers uit Purmerend naar ons toe.”

Er zit voorlopig geen stop op de groei, want wie de actuele visie van de gemeente Beemster, straks Purmerend, erop naslaat, ziet dat in de Beemster en vooral ook de directe omgeving van het Zuidoosterpark de komende jaren flink wat woningen worden gebouwd. Het aanleggen van het C- en D-veld berust dan ook niet toeval. In de plannen staat trouwens nòg een veld ingetekend.

Bijzonder is dat de spectaculaire ledengroei van ZOB geen vat heeft gekregen op het gezellige en homogene karakter van de club.

"We maken geen onderscheid, ook de lagere teams zijn voor ons belangrijk"

Rijswijk: “Daar doen we echt alles aan. Dat zie je bijvoorbeeld terug aan de accommodatiecommissie. Daar zitten veel oudgedienden en rasechte ZOB’ers in. Die zorgen er wel voor dat de sfeer gemoedelijk is en blijft. Daarnaast organiseren we al vele jaren voor alle leden leuke toernooien, uitjes en trips. Om maar duidelijk te maken dat ook de lagere teams heel belangrijk zijn. We maken met dat soort dingen bewust geen onderscheid.”

Oogsten

Dan de prestaties binnen de krijtlijnen. Aan de hand van Mohad Zaoudi (hij gaat zijn vijfde seizoen in als hoofdtrainer) en technisch coördinator Arnold Wessels (voorheen onder meer Purmersteijn en recent De Foresters uit Heiloo) gaat de club alles uit de kast halen om in het naderende seizoen meer dan ooit te oogsten. Stekelenburg: “Er zijn jaren geweest dat er onvoldoende of geen doorstroming was vanuit de jeugd naar de senioren. Het is ons speerpunt om dit te komende jaren goed te organiseren. Het is al enigszins zichtbaar want het blijkt dat talentvolle spelers van andere clubs ons al goed weten te vinden. Het is nu zaak dat de jeugd stappen gaat maken. We hebben alle vertrouwen in Mohad en Arnold om dit te bewerkstelligen. Het zijn beiden vakmensen en het zijn verbinders. Daarnaast staan nu ook voor alle andere selecties gekwalificeerde trainers voor de groep. Het was ook een grote wens van Mohad.”

Vereniging is nog op zoek naar nieuwe bestuursleden om om de plannen uit te voeren

De contouren van ZOB voor de toekomst tekenen zich steeds meer af. De club staat organisatorisch als een huis. Er is echter nòg een wens. “We zoeken nog naar nieuwe goede mensen om onze plannen op bestuurlijk niveau uit te voeren en van de juiste structuur te voorzien. Tussen nu en een paar jaar hebben we echt steun in het bestuur nodig”, doet Jan Stekelenburg een dringende oproep.

ZOB 1, 2 en 3 krijgen te maken met ijzersterke tegenstanders

ZOB 1 krijgt in de eerste klasse A komend seizoen te maken met AFC, Argon, Monnickendam, Zwaluwen '30, BOL, Valken '68, Die Haghe, Nootdorp, Forum Sport, VELO en WV-HEDW.


Het tweede kan eveneens flink aan de bak. Tegenstanders zijn onder meer de reserves van Ajax, Spakenburg, Zuidvogels, Argon, Buitenveldert, Volendam, Swift, Odin '59 en De Bilt.

Tenslotte het derde. Ook deze formatie speelt wekelijks 'finales' tegen achtereenvolgens Ajax 3, Wartburgia 2, Volenam 3, HCSC 2, Monnickendam 2, BOL 2, Castricum 2, Almere 2, AMVJ 2, Swift 3 en Aalsmeer 2.


JOHN BONTJE

Jan Stekelenburg.