De oma van Stan Köster opende de nieuwe winkel, zij had jaren geleden op hetzelfde adres een kledingzaak. (Foto: aangeleverd)
De oma van Stan Köster opende de nieuwe winkel, zij had jaren geleden op hetzelfde adres een kledingzaak. (Foto: aangeleverd)

Hard-Wear gaat echt hard

ENKHUIZEN - De nieuwe Gabber en Streetwear store Hard-Wear is alweer een maandje geopend aan de Westerstraat. Hard-Wear is een snel groeiende winkel die vooral ook een belangrijke internationale online speler is. Ondernemen zit de jonge eigenaar van Hard-Wear, Stan Köster, in het bloed.

Zijn eerste winkel opende hij tien jaar geleden. “Dat was op de Zuiderkerkstraat, eerder had ik op school al een webshop. De winkel moest de webshop ondersteunen. Dat lukte. Het pand kon ik heel aantrekkelijk voor een half jaar uren”, vertelt Stan. Daarna vestigde hij zich op de Westerstraat 13 en groeide in 2015 door naar het pand waar Hard Wear tot vorige maand zat op de Westerstraat. “Daar kon ik twee panden huren. De groei ging toen heel snel. Hard-Wear richt zich echt op Gabber- en Streetwear.”

Online belangrijk

Heel bijzonder is dat de online verkoop voor Hard-Wear het belangrijkste is. “De winkelverkoop is een extra. Maar klanten vinden het ook leuk om van heinde en ver naar Enkhuizen te komen. In deze nieuwe winkel kan ik nog veel meer een experience store zijn. Met een veel uitgebreider assortiment”. Dat assortiment is voor een deel exclusief, en alleen bij Hard-Wear verkrijgbaar. Hij wijst op de selfie boot. “Hier kunnen klanten bijvoorbeeld opnamen maken, inclusief muziek”.

Internationaal

De winkel is een begrip in de internationale gabber en streetwear wereld. “Hier is het begonnen”, vertelt Stan, “Aanvankelijk was ik vooral met de muziek bezig. Maar dan zoek je een manier om met diezelfde drijfveren, muziek en gabber scene, te gaan ondernemen. Wat ik leuk vind in muziek zie ik ook terug in de kleding. Zo kwam ik op de mode uit. Met een website en een winkel."