Vreemd

Je zou het bijna vergeten zijn. De warmte van afgelopen zomer. Puffend zocht ik de schaduw op. Corona, hoge temperaturen, lage grondwaterstanden. Tsjonge, wat hadden we veel reden tot het aanheffen van een klaagzang.

Wat mij bevreemdt is dat de corona app geen haarden van besmetting aanwijst

Nog geen anderhalve maand later kan ik voortgaan met het klagen van steen en been. Regen, wind, vallende blaadjes en stakende zonnepanelen. En dan ook nog die ellendige coronabesmettingshaarden met alle beperkende maatregelen van dien.

Besmettingshaarden? De een zegt dat het de kerken en moskeeën zijn. De ander beweert dat het openbaar vervoer een bron van besmetting is. Of zijn het dan toch de sportclubs, de kroegen, de scholen, illegale feesten, collegiale contacten of de winkelwagentjes? Het zal wel van alles wat zijn. Hoe dan ook, alles is er vanaf nu op gericht om Nederland zoveel mogelijk thuis te laten.

Wat mij bevreemdt is dat de veelbesproken corona app (nee geen coronaaap) geen duidelijke besmettingshaarden aanwijst. Je zou toch denken dat je juist via die app kunt herleiden waar een virusdrager is geweest en waar het virus is opgelopen. Maar nee, de app geeft alleen aan dat je in de nabijheid van een besmette persoon bent geweest. Een gewaarschuwd mens dus.

Alles is er vanaf nu op gericht om Nederland zoveel mogelijk thuis te laten

Verhinderen de privacyregels de zoektocht naar besmettingsbronnen? Wie weet. Misschien dan toch maar een keer het belang van de volksgezondheid laten prevaleren boven de privacy. We willen toch allemaal zo snel mogelijk terug naar het oude normaal.