Lege terrassen. Het zal de komende weken opnieuw het straatbeeld zijn.
Lege terrassen. Het zal de komende weken opnieuw het straatbeeld zijn. (Foto: Han Giskes)

Horeca gedurende vier weken potdicht

PURMEREND - "Landelijk zwalkend beleid", noemt Arwin Versteijne het besluit van de regering om de horeca voor vier weken in het slot te gooien. De voorzitter van de afdeling Purmerend-Beemster van Koninklijke Horeca Nederland vindt dat opnieuw duidelijk wordt gemaakt dat het kabinet aan tunnelvisie lijdt. "Natuurlijk zagen we het aankomen, al had ik nog een beetje hoop dat ze zouden kiezen voor sluiting om zes uur. Weet je wat het is, wij zijn een makkelijk slachtoffer. Het is namelijk eenvoudig handhaven in cafés en restaurants", aldus Versteijne.

"In cafés en restaurants is het makkelijk handhaven"

Hij herinnert terloops aan de uitspraak die Mark Rutte zes weken geleden deed en waarin hij adviseerde dat als je iets te vieren heb je dit niet thuis moet doen maar juist in de horecagelegenheden.

Makkelijk

"En nu dit, ik snap het gewoon niet. Eigen tekortkomingen schuift deze regering zo op het bordje van enkele bedrijfstakken, die er nota bene alles aan gedaan hebben om alles veilig en gezond te houden. Ik zeg niet dat de moed in mijn schoenen zakt, maar dit is erg makkelijk. En dat vinden we uiteraard allemaal", zegt Versteijne mede namens zijn achterban. Niets dan lof heeft hij voor de gemeente Purmerend. "Er is zo goed overlegd, er zijn goede afspraken gemaakt. En als ik dan zie wat ze er vanuit de landelijke politiek van maken. Echt heel teleurstellend. Maar iedereen kan gerust zijn, wij gaan niet naar het Malieveld in Den Haag om te demonstreren. We proberen met afhalen en bezorgen de vier weken zo goed mogelijk door te komen."

Roy Faber, eigenaar van Brasserie 1434, zag de bui al een poosje hangen. "Ik zag het eigenlijk wel aankomen met die oplopende besmettingen. Het gaat om gedragsverandering, en dat zie ik niet zo snel gebeuren. Het is jammer want de horeca heeft heel erg haar best gedaan het goed te doen. En ik denk niet dat het bij een maand blijft. Vorige keer werden de drie weken er elf, ik verwacht nu dat we op zijn vroegst vlak voor kerst weer open kunnen.

Niet blij

Je wordt er natuurlijk niet blij van, geen één ondernemer. Groot of klein dat maakt niet uit. Ook starters en kleine ondernemers krijgen grote


Zie verder pagina 3







,